Det här är gården där Anders Behring Breivik bodde innan terrordåden.
1 av 2
Det här är gården där Anders Behring Breivik bodde innan terrordåden. - Foto: Jo E. Brenden/Scanpix Norway
Breivik Geofarm.
2 av 2
Breivik Geofarm. - Foto: Jo E. Brenden/Scanpix Norway

32-åring riskerar åtta års fängelse

En 32-årige man från Polen åtalas för brott mot allmän säkerhet.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

WROCLAW. Anders Behring Breivik köpte kemikalier av en 32-årige man i Polen. Nu står mannen åtalad för brott mot allmän säkerhet och riskerar mellan sex till åtta års fängelse.

– Jag kunde inte veta att Anders Behring Breivik hade planer om att använda ingredienserna från mitt företag till att producera en terrorbomb, säger 32-åringen till norska tidningen Dagbladet.

Sedan polisen stormade lägenheten i söndags har allt varit ett helvete menar han. I en husrannsakan beslagtog polisen bland annat hans dator och mobiltelefon. 32-åringen förklarar att han inte har någonting att dölja.

Enligt honom används natriumnitrit ofta som tillsats för att förbättra hållbarheten av köttprodukter. Och aluminiumpulver är en vanlig komponent till exempel att härda ytan av utomhusfärger. Trots att 32-åringen är gripen av polisen tänker han inte ge upp sitt företag.

- Jag har en stor kundkrets och många beställningar. Självklart har jag tänkt arbeta vidare. Jag är en kemist från universitetet. Vad mer bör jag driva? säger 32-åringen.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.