Här inne sitter Breivik och skriver på sitt tal.
1 av 2
Här inne sitter Breivik och skriver på sitt tal. - Foto: Holm Morten/Scanpix Norway
När Breivik skulle förflyttas till fängelset Ila från polishuset i Oslo ville han inte att polisen skulle fota honom.
2 av 2
När Breivik skulle förflyttas till fängelset Ila från polishuset i Oslo ville han inte att polisen skulle fota honom. - Foto: Holm Morten/Scanpix Norway

"Breivik skriver och planerar att hålla ett tal"

32-årige massmördaren Anders Behring Breivik arbetar på ett tal inne i sin cell.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Innan terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik förflyttades från polishuset i Oslo till fängelset Ila började han skriva på ett tal.

Talet är skrivet på engelska och enligt advokaten Geir Lippestad ska Breivik ha sagt att det är "hans arbetsspråk", skriver den norska tidningen VG.

Det var i tisdags efter att Geir Lippestad träffade Breivik på polishuset som han ska ha fått tillgång till papper och penna.

– Han jobbar med ett tal som han ska hålla vid en tidpunkt. Han gör det mesta på engelska och han säger att det är hans arbetsspråk, säger advokat Geir Lippestad.

Vad talet kommer att innehålla och när han tänker sig att framföra det - och om han någonsin kommer få tillfälle - är i nuläget okänt. Sannolikheten att det rör sig om ett tal i samma anda som Breiviks manifest är dock stor, då han inte uttryckt någon ånger utan fortfarande ser sig som del i ett krig.

Från början krävde Breivik också att han bland annat skulle få tillgång till en dator. I utbyte skulle han berätta vilka de två andra terrorcellerna var, som han påstår finns i Norge. Polisen vägrade men gick med på att ge honom den specialkost han efterfrågat.

Men det här var inte första gången som Breivik inte ville samarbeta med polisen. Förflyttningen till fängelsecellen försenades på grund av att han vägrade låta polisen ta ett foto och fingeravtryck på honom.

– Han vill inte att ett sådant polisfoto ska komma ut till offentligheten, säger Geir Lippestad till VG.

Polisen gav till slut efter och struntade i att fota honom.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.