Militären fanns senare på plats i Oslo för att stötta polisen.
1 av 2
Militären fanns senare på plats i Oslo för att stötta polisen. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Militären kallades in tre timmar efter bomben exploderade i Oslo.
2 av 2
Militären kallades in tre timmar efter bomben exploderade i Oslo. - Foto: Åserud, Lise/Scanpix Norway

Gick tre timmar innan militär sattes in

Från första terrorattacken till att försvarsmaktens specialutbildade militärer sattes in tog det tre timmar.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Den norska polisen bekräftar nu att den formella begäran om förstärkning gick till försvarsmakten vid 18:21. Det är drygt tre timmar efter att bilbomben exploderade. En timme senare 19:26 kom förfrågan om att använda helikopter som man normalt använder för prickskyttar.

Men Oslopolisens stabschef John Fuller hävdar att det vore osannolikt att använda helikoptern som en plattform för en prickskytt för att ta gärningsmannen Utøya.

- Vi var tvungna att bestämma om gärningsmannen kunde ha gömt sig bland offren. Att skjuta in i en folkmassa skulle ha varit orealistiskt, säger han, till Dagens Næringsliv.

John Fuller påpekar också att det var svårt att förutse att terroristattacken på Utøya skulle bli ett rent massmord.

Petter Lindqvist är överste på Försvarsmaktens operativa högkvarter och enligt honom satte ett antal avdelningar i östra Norge sig själva i beredskap för att kunna stötta.

– Det går automatiskt för att svarstiden ska vara så kort som möjligt från en begäran från polisen, sa Petter Lindqvist.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

20 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.