Tisdag 3 Aug
Stockholm

Breiviks mat gifttestas

Anders Behring Breivik har tillsyn flera gånger i timmen då fängelset är rädda för att han ska begå självmord.
1 av 3
Anders Behring Breivik har tillsyn flera gånger i timmen då fängelset är rädda för att han ska begå självmord. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix Norway
Fängelset sätter högsta prioritet på Anders Behring Breiviks säkerhet. Man gifttestar bland annat hans mat.
2 av 3
Fängelset sätter högsta prioritet på Anders Behring Breiviks säkerhet. Man gifttestar bland annat hans mat. Foto: Holm Morten/Scanpix Norway
Fängelset Ila har samarbetat med polisen angående Breiviks planer på att rymma.
3 av 3
Fängelset Ila har samarbetat med polisen angående Breiviks planer på att rymma. Foto: Holm Morten/Scanpix Norway

Den norska kriminalvården är rädd för att Anders Behring Breivik ska förgiftas via maten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Säkerheten kring Anders Behring Breivik är extrem. Så extrem att till och med maten som 32-åringen äter gifttestas. Fängelseledningen tar inga risker då maten görs på anstalten av anställda och utvalda fångar.

– Jag kan inte kommentera exakt vad vi använder för verktyg för att han ska vara säker, men vi har tänkt på alla möjliga faror, säger Knut Bjarkeid, fängelsedirektör, till den norska tidningen VG.

Fängelsedirektören uppger även att de har sett över hotbilden utanför murarna, från medfångar och faran över att Breivik ska begå självmord. Hans cell har därför tillsyn flera gånger per timme. Och ända sedan Breivik flyttades från polishuset i Oslo till fängelset Ila har hotbilden varit stor. Tidigare har Nyheter24 rapporterat om att kriminella gäng har satt ett pris på Breiviks huvud.

Enligt Knut Bjarkeid har de även tillsammans med polisen sett över Breiviks planer på att fly. Enligt manifestet vill Breivik rymma från fängelset för att utföra en bonusoperation.

– Det han skriver om att fly är också något vi har beaktat tillsammans med polisen, säger Knut Bjarkeid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela