Anders Behring Breivik har tillsyn flera gånger i timmen då fängelset är rädda för att han ska begå självmord.
1 av 3
Anders Behring Breivik har tillsyn flera gånger i timmen då fängelset är rädda för att han ska begå självmord. - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix Norway
Fängelset sätter högsta prioritet på Anders Behring Breiviks säkerhet. Man gifttestar bland annat hans mat.
2 av 3
Fängelset sätter högsta prioritet på Anders Behring Breiviks säkerhet. Man gifttestar bland annat hans mat. - Foto: Holm Morten/Scanpix Norway
Fängelset Ila har samarbetat med polisen angående Breiviks planer på att rymma.
3 av 3
Fängelset Ila har samarbetat med polisen angående Breiviks planer på att rymma. - Foto: Holm Morten/Scanpix Norway

Breiviks mat gifttestas

Den norska kriminalvården är rädd för att Anders Behring Breivik ska förgiftas via maten.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Säkerheten kring Anders Behring Breivik är extrem. Så extrem att till och med maten som 32-åringen äter gifttestas. Fängelseledningen tar inga risker då maten görs på anstalten av anställda och utvalda fångar.

– Jag kan inte kommentera exakt vad vi använder för verktyg för att han ska vara säker, men vi har tänkt på alla möjliga faror, säger Knut Bjarkeid, fängelsedirektör, till den norska tidningen VG.

Fängelsedirektören uppger även att de har sett över hotbilden utanför murarna, från medfångar och faran över att Breivik ska begå självmord. Hans cell har därför tillsyn flera gånger per timme. Och ända sedan Breivik flyttades från polishuset i Oslo till fängelset Ila har hotbilden varit stor. Tidigare har Nyheter24 rapporterat om att kriminella gäng har satt ett pris på Breiviks huvud.

Enligt Knut Bjarkeid har de även tillsammans med polisen sett över Breiviks planer på att fly. Enligt manifestet vill Breivik rymma från fängelset för att utföra en bonusoperation.

– Det han skriver om att fly är också något vi har beaktat tillsammans med polisen, säger Knut Bjarkeid.

/
/
/
Mat
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.