- Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix Norway

Hans texter inspirerade Breivik

36-årige Peder Jensen är terrormördaren Anders Behring Breiviks politiska förebild.


Efter att ha förhörts av polisen och blivit omtalad över hela världen i och med Anders Behring Breiviks så kallade manifest väljer nu bloggaren Fjordman att träda fram med namn och bild.

Det är i tidningen VG som 36-årige Peder Jensen "kommer ut" som bloggaren som varit Breiviks kanske främsta politiska förebild.

- Jag har varnat min familj inför den här intervjun och för min egen säkerhet kommer jag nu att gå under jorden, säger Jensen till VG.

Han säger själv att han inte läst manifestet i vilket han citeras vid minst 111 tillfällen. Anders Behring Breivik försökte också vid ett tillfälle få träffa "Fjordman", men Jensen tackade nej.

- Jag vet inte varför han ville träffa mig men jag tackade nej. Inte på grund av hans extremistiska åsikter utan för att han inte verkade särskilt intressant, mer som en dammsugarförsäljare. Ett luftslott, tänkte jag för mig själv när jag läste hans mail, säger Jensen till VG.

I intervjun berättar Peder Jensen mycket lite om sina egna främlingsfientliga åsikter och sitt hat mot muslimer men det framgår att han har en mastersexamen från Universitetet i Oslo. Dessutom har han studerat arabiska vid universitetet i Bergen och på American University i Kairo.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!