Upproren kan kosta skattebetalarna en miljard

- 09/08/2011, 21:42 -
Kostnaderna för kravallerna i London väntas bli enorma. Försäkringsrådgivarna uppskattar siffran till ungefär en miljard svenska kronor.

Kostnaderna för kravallerna i London väntas bli enorma. Försäkringsrådgivarna uppskattar siffran till ungefär en miljard svenska kronor.

Hermann J. Knippertz / SCANPIX

Vandalisering, uteblivna intäkter och 10 000-tals poliser på gatorna.

STORBRITANNINEN. Affärer har plundrats, offentliga platser har vandaliserats, byggnader har satts i brand och många företagare har tvingats stänga sina verksamheter på grund av upproren i London.

Nu rapporterar The Guardian att kostnaderna för kravallerna kan uppgå till 100 miljoner euro för skattebetalarna. En siffra som motsvarar närmare en miljard svenska kronor.

- Det är för tidigt för oss att ha en exakt bild av den totala kostnaden, speciellt med tanke på den avbrutna företagsverksamheten, men försäkringsrådgivarna förväntar sig betydliga förluster, över 100 miljoner euro, säger Nick Starling, chef för Föreningen för Brittiska Försäkringsrådgivare, enligt The Guardian.

Kostnaderna kommer dock inte bara från vandaliseringen och plundringen. En stor del pengar kommer att gå till extrainsatta poliser.

Det är nämligen inte gratis att betala de tiotusentals polismän som kallats in sedan kravallerna började i lördags.

Under tisdagskvällen sattes 16 000 poliser in i tjänst - enbart i Londonområdet.

Samtidigt beväpnar sig Londonborna med "kvastar städningsmaterial" för att försöka städa upp i staden: