Fredag 28 Jan
Stockholm

Sektledaren får 119 års fängelse för övergrepp och 78 äktenskap

Warren Jeffs, 55, kommer aldrig att bli en fri man igen.
1 av 5
Warren Jeffs, 55, kommer aldrig att bli en fri man igen. Foto: AP
2 av 5
Jeffs anländer till rätten.
3 av 5
Jeffs anländer till rätten. Foto: Tony Gutierrez / AP
Rebecca Musser, en av de som vittnade om Jeffs övergrepp.
4 av 5
Rebecca Musser, en av de som vittnade om Jeffs övergrepp. Foto: Patrick Dove / AP
50 av sektledarens fruar poserar på en bild som liknar ett skolfoto.
5 av 5
50 av sektledarens fruar poserar på en bild som liknar ett skolfoto. Foto: Faksimil

Warren Jeffs var polygamisten som hade 78 fruar som han fick att dyrka honom som en profet. Nu döms han till mer än livstids fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Var inte ensam

Sju andra män i FLDS-kyrkan har redan dömts för liknande brott till straff mellan sex och 75 års fängelse. Det ska nu inte finnas någon tydlig efterträdare till Warren Jeffs inom sekten, som blev världskänd när FBI gjorde genomförde en razzia mot Jeffs ranch utanför Eldorado, Texas, 2008.

FLDS-kyrkan uppges ha 10 000 medlemmar. De är en utbrytargrupp ur mormonkyrkan som förespråkar polygami och har över 14 miljoner medlemmar, de flesta av dem i USA.

TEXAS. Sektledaren Warren Jeffs har dömts till 119 års fängelse för sexuella övergrepp mot barn, två flickor, 12 respektive 14 år gamla.

55-åringen var självutnämnd profet i FLDS-kyrkan (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints), en radikal utbrytargrupp ur mormonkyrkan, och var minst sagt polygamist.

Han hade 78 fruar, flera av dem minderåriga. Flickorna och kvinnorna ska ha varit så hjärntvättade av Jeffs att de hållit fast den tolvåriga flickan när han våldtagit henne.

"Ett sjukt spel dolt bakom religiösa ceremonier"

Han fick flickorna att tro att de, genom att underkasta sig ledarens sexuella behov, blidkade gud och hjälpte till att gottgöra för all synd i samhället.

Åklagare sammanfattade sektledarens verksamhet som "ett sjukt spel där sexuella övergrepp mot barn dolts bakom en fasad av religiösa ceremonier".

Under rättens förhandlingar brast en av jurymedlemmarna öppet ut i gråt efter att ha hört en ljudinspelning där Warren Jeffs instruerar flickorna och sedan idkar samlag.

Försvarade sig själv - via gud

Huvudpersonen själv sparkade sitt team av advokater och skötte sitt eget försvar. I början av rättegången hotade han med guds bestraffning.

– Jag, gud, ber rätten att lägga ner åtalet. Det kommer att bli en dom mot alla dem som åtalar kyrkan, sa Jeffs i rätten.

Bedömdes snabbt som skyldig

Ett av nyckelvittnena i rättegången var Rebecca Musser, som giftes bort med Jeffs pappa som liten flicka. Hon sade bland annat att det fanns sängar i sektens kyrka och att medlemmar sett Warren Jeffs våldta flickor där och att dessa övergrepp även filmats vid flera tillfällen.

Det tog blott 40 minuter för juryn att komma fram till att den polygamistiske sektledaren var skyldig.

– Jeffs hade sitt stora hus, där han lagrade hundratals kvinnor och flickor för sin sexuella njutning. Staten Texas har också ett stort hus, och det är där Warren Jeffs borde spendera resten av sitt liv, sade åklagaren Eric Nichols i rätten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela