Mark Duggan - familjefar, knarklangare eller både och?

- 10/08/2011, 17:30 -
"Gangster-posen" som Daily Mail rapporterat om.
1 av 3

"Gangster-posen" som Daily Mail rapporterat om.

Faksimil från Facebook

Kravallerna har rasat i flera delar av London och spridit sig till andra städer i England.
2 av 3

Kravallerna har rasat i flera delar av London och spridit sig till andra städer i England.

Lefteris Pitarakis / AP

Storbritanniens premiärminister David Cameron har gett polisen fria tyglar i huvudstaden.
3 av 3

Storbritanniens premiärminister David Cameron har gett polisen fria tyglar i huvudstaden.

Stefan Rousseau / AP

Uppgifterna går isär om mannen vars död blev startskottet på upploppen i England. Å ena sidan en oskyldig trebarnspappa, å andra sidan en potentiellt våldsam knarklangare.

LONDON. De brittiska medierna gräver allt djupare i bakgrunden på Mark Duggan, 29-åringen som på lördagen sköts ihjäl av polis i stadsdelen Tottenham. Händelsen blev startskottet för de upplopp som nu rasar på flera håll i England.

Tidningen Daily Mail presenterar på onsdagen kopplingar mellan Duggan och kriminella gäng som normalt härjar i kvarteren där han bodde. Uppgifterna baseras på bilder som cirkulerat på nätet, en där han gör en "gangsta"-pose och andra där han poserar med en tröja som det står "Star Gang" på, ett av två rivaliserande gäng i området.

Skulle hämnas kusinens död?

Gänget är en gren av "Mandem"-gänget i Tottenham som har kopplingar till de jamaicanska så kallade Yardie-gangsters.

29-åringen ska ha planerat att hämnas sin 23-årige kusin Kelvin Eastons död, det var därför han skulle arresteras av polisen. Kusinen dog efter att ha blivit huggen i bröstet med en trasig glasflaska i mars förra året. Enligt tidningen The Voice ska dock båda två ha kopplingar till Star Gang.

"Mark är ingen gangster, han är inte sån"

Mark Duggans nära och kära har i dagarna slagit tillbaka hårt mot gangsterbilden som målats ut av deras döde make, vän och släkting.

– De målar ut honom som gangster. Mark är ingen gangster. Han är inte känd för några gangsters eller gäng. Han är inte sån, säger Duggans fästmö Semone Wilson till Channel 4.

Enligt henne var paret precis på väg att flytta bort från Tottenham och "starta ett nytt liv tillsammans" med sina tre barn.

Hon erkänner dock att hon vetat om att Duggan var känd av polisen sedan tidigare men förnekade att han skulle ha suttit i fängelse. Även andra släktingar har sagt att han aldrig skulle skjuta mot polisen.

– Han är inte så dum att han skjuter mot polisen, det är löjligt, säger släktingen Shaun Hall.

Pistolen antagligen köpt på gatan

Samtidigt har det konstaterats att Mark Duggans pistol var av sådan typ att den antagligen köpts på gatan, uppger The Guardian. Enligt polisens tekniska undersökning har pistolen tidigare varit omöjlig att skjuta, likt ett samlarobjekt eller en startpistol, som sedan manipulerats för att kunna laddas med riktig ammunition.

Det verkar dock som att Duggan aldrig avfyrade sin pistol. Två skott ska ha skjutits, det ena i honom och det andra i hans bilradio. De första testerna visade att kulan i radion var av samma typ som polisens ammunition. Inom det närmaste 24 timmarna ska den slutgiltiga undersökningen vara klar.