Dansk Folkeparti infiltrerat av hemligt nätverk

- 10/08/2011, 19:58 -
Det hemliga nätverket ORG förde register över "landsförrädare".
1 av 2

Det hemliga nätverket ORG förde register över "landsförrädare".

DRESLING JENS/AP/SCANPIX

Dansk Folkeparti med partiledaren Pia Kjærsgaards i spetsen uppges ha kopplingar till det hemliga nätverket ORG.
2 av 2

Dansk Folkeparti med partiledaren Pia Kjærsgaards i spetsen uppges ha kopplingar till det hemliga nätverket ORG.

Carsten Lundager

Nätverket ORG har ett 100-tal medlemmar som vill rensa Danmark från invandrare.

KÖPENHAMN. På tisdagen avslöjades att ett hemligt nätverket har haft kopplingar till Dans Folkeparti, Den Danske Forening och högerextrema grupper. Det är den danska tidningen Politiken som har kommit över internt material från organisationen. Nätverket som kallar sig för ORG har bland annat arbetat med att kartlägga politiska motståndare.

Ett 100-tal medlemmar i gruppen ville "rensa" Danmark från invandrare och göra upp med de "landsförrädare" som möjliggjort invandringen.

För ungefär 20 år sedan bilades det högerextrema nätverket av en grupp män som har arbetat eller kandiderat för Dansk Folkeparti. I flera år har de även arrangerat fester där de eldat kors och bränt "negerdockor" på bål.

Ledaren för organisationen uppges vara Jesper Nielsen som tidigare har arbetat för Dansk Folkeparti i Åhus.

Det är på ett stängt forum som medlemmarna bland annat har listat "landsförrädarna". Kartläggningen pågick under flera år fram till år 2009. Samma år dömdes en ledare i Köpenhamn för att han utnyttjade sin ställning som polis då han tog fram uppgifter om de politiska motståndarna.

I samband med en husrannsakan hittades även bevis på att polisen hade haft kontakt med Jesper Nielsen men det följdes inte upp vid rättegången.