Anzor Djoukaevs mardröm fortsatte efter att Breivik jagade honom och de andra på Utøya.
1 av 2
Anzor Djoukaevs mardröm fortsatte efter att Breivik jagade honom och de andra på Utøya. - Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix
Vittnesuppgifter uppgav att Breivik hade en medhjälpare. 17-årige Anzor Djoukaev misstänkts av polisen.
2 av 2
Vittnesuppgifter uppgav att Breivik hade en medhjälpare. 17-årige Anzor Djoukaev misstänkts av polisen. - Foto: FAKISIMIL

17-årige Utøyaoffret pekades ut som Breiviks medhjälpare

Anzor Djoukaevs familj letade desperat efter sin son bland offren. Under tiden satt han fängslad.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

UTØYA. Först blev 17-årige Anzor Djoukaev jagad i över en timme av Anders Behring Breivik. Men när hans kompisar på AUF:s sommarläger satts i säkerhet efter att polisen gripit terroristen och massmördaren Breivik, greps också Anzor och sattes under bevakning i samma hus som mannen som jagat honom med gevär.

– Jag tänkte att de måste vara sjuka i huvudet för att tänka att jag hade deltagit i massakern, säger Anzor Djoukaev, till den norska tidningen VG.

Fem timmar efter att Breivik började avrätta 17-årige Anzors kompisar på Utøya tog polisen Anzor till Hønefoss polisstation. Klockan 22:20 på fredagskvällen den 22 juli fick han sitta i en tre och en halv kvadratmeter stor cell utan madrass och toalett. Och där fick han sitta.

Inte förrän klockan 10:33 på lördagen blev han formellt förhörd av polisen. Kjell Mange Tvenge arbetar som stationschef och han bekräftar att Anzor förhördes utan sin advokat. Men polischefen kan inte svara på frågan om 17-åringen erbjöds en försvarare.

- Jag har inte möjlighet att gå in och kolla upp det. Jag ber om ursäkt. Det var en relativt svår situation vid den tidpunkten, säger Tvenge.

Förhöret hölls i en dryg timme och sedan släpptes Anzor fri. Under de 17 timmar som hans mardröm utspelade sig pågick en desperat jakt av honom bland offren på Utøya.

17-åringens familj fick nämligen inte veta om att det var deras son som misstänktes för att vara medhjälpare till Breivik.

– Hans familj fick aldrig veta något och där har vi gjort fel, säger polischefen Kjell Mange Tvenge.

Enligt Oslopolisen Johan Fredriksen var det en statssekreterare som kontaktade rikspolisstyrelsen och sa att Anzor var svår att få kontakt med.

– De sa att jag verkade oberörd. Jag var kall och grät inte när de andra grät. Sedan satte de handbojor på mig, säger Anzor Djoukaev.

Anzor kom till Norge med sin familj från Tjetjenien 2001 och blev norsk medborgare 2008. Vid tidpunkten för gripandet av honom fanns det uppgifter om att det var två gärningsmän på Utøya. En av anledningarna till att 17-åringen greps var att polisen var osäker på hans ålder då han inte kunde visa legitimation. Något som Anzor Djoukaev inte håller med om.

– Det var ett helt vanligt bankkort där både födelsedatum och mitt namn var synligt. Den enda skillnaden var att jag hade långt hår på bilden, säger 17-åringen som nu är kortklippt.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!