Snor din bil – genom att sms:a den

- 21/08/2011, 14:22 -
1 av 3

Claudio Bresciani / SCANPIX

2 av 3

Uknown/AP/Scanpix

3 av 3

Eric Risberg/AP/Scanpix

Två amerikanska forskare har lyckats hacka sig in i flera bilars säkerhetssystem och kunnat både låsa upp och starta bilarna. Nu varnar forskarna för att lättmanipulerade GSM-system kan öppna upp för fler attacker.

Genom att manipulera bilars säkerhets- och kontrollsystem via det mobila nätverket har forskarna Don A. Bailey och Mathew Solnik kunnat låsa upp och starta bilar. De använder en metod som kallas war texting (krigs-sms:ande) som går ut på att de sänder special-sms till bilens dator som orsakar förvirring i systemet.

– Det här är inte bara en teoretisk attack, det är en praktisk attack. Vi har använt den på flera system nu, säger Bailey till Cnet News.

De båda forskarna ska framställa sina resultat på en presskonferens nästa vecka samt visa upp hur enkelt det är att manipulera och hacka sig in i bilars säkerhetssystem.

Kan få förödande konsekvenser

Men det är inte bara bilar som är utsatta, enligt forskarna. Det verkliga orosmolnet är att liknande system som forskarna lyckats hacka blir alltmer populära på flera områden. Det är så kallade GSM-system (Globala system för mobil kommunikation) som blir attraktiva tack vare sina lägre kostnader.

– De här GSM-modulerna öppnar upp den världen för attacker på ett helt nytt sätt, säger Bailey.

Användandet av mobila datanätverk öppnar dessutom upp systemen för flera olika typer av attacker, enligt Bailey. Ett av problemen som gör systemen sårbara är att utvecklarna använder mindre datachips för att spara pengar. De mindre chipen har inte tillräckligt med utrymme för att spara ett stort antal kryptiska koder vilket gör att systemen inte kan avgöra om huruvida de så kallade war texting-meddelandena kommer från pålitliga källor eller inte.

– De här systemens unika arkitektur används överallt. De blir populära på grund av smartphones och de lägre kostnaderna hos GSM-systemen, säger Bailey.