Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Facebooks svar på Google plus: "Känns som ett välkommet lyft"

Frilansjournalisten och bloggaren Fredrik Wass, som har fokus på internet och sociala medier, ser förändringen som ett "välkommet lyft".

Frilansjournalisten och bloggaren Fredrik Wass, som har fokus på internet och sociala medier, ser förändringen som ett "välkommet lyft".

Foto: Johanna Hanno

Nyheter | 24/08/2011 17:35

Nyheter24 har pratat med frilansjournalisten Fredrik Wass som bloggar med fokus på internet och sociala medier.

INTERNET. På onsdagsmorgonen avslöjade Facebook vilka förändringar som kommer att genomföras på communitysajten framöver.

De nya ändringarna kommer bland annat att möjliggöra mer kontroll för användarna att styra vem som får ta del av det man delar med sig av och det finns flera likheter med den nya konkurrenten Google plus.

- Självklart är det ett svar på möljigheten att dela och konsumera information till och från vänner via cirklar som Google plus erbjuder, säger Fredrik Wass, frilansjournalist och bloggare med fokus på internet och sociala medier, till Nyheter24.

- Samtidigt har det sedan länge funnits kritik mot att Facebooks inställningsmöjligheter är otydliga, och det började långt innan Google plus lanserades, fortsätter han.

"Bygger på att man är sig själv"

De nya förändringarna innebär en ökad kontroll över vem eller vilka som får ta del av användarens nyhetsflöde.

Trots det tror inte Fredrik Wass att de nya inställningarna kommer främja nätanonymiteten.

- Jag har inte fått den uppfattningen av den information jag fått än så länge. Hela Facebook bygger ju på att man är sig själv och jag tror inte den linjen kommer att förändras.

De nya inställningarna är ändå välkomna hos Wass, som berättar att förändringen tydliggör för användarna "hur och till vilka vår information sprids".

- Vi får möjligheten att godkänna sammanhang eller uppdateringar där vi själva taggats innan det syns i vårt flöde, säger han och tillägger:

- Det här känns som ett välkommet lyft, för Nyheter24.