- Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Så lyckades Spotify till slut göra vinst

För första gången sedan starten förväntas musiktjänsten Spotify gå med vinst.


Spotify

Grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Huvudkontoret ligger i Storbritannien.

Kontor i Stockholm, Paris, Oslo, Madrid, Amsterdam och New York.

Företaget har 300 anställda.

På tjänsten finns över 15 miljoner låtar.

De har tio miljoner registrerade användare.

Källa: Spotify.com

Spotify väntas för första gången sedan starten 2006 redovisa vinst. Ett tecken på att en affärsmodell som hejdar piratkopierad musik faktiskt kan löna sig, skriver Guardian.

Tjänsten är sedan tidigare större än iTunes i både Sverige och Norge. I och med lanseringen i USA har de nu 1,9 miljoner betalande prenumeranter. Dock använder de flesta av dess 6 miljoner användare fortfarande tjänsten gratis.

Förutspår vända förlusten
Musiktjänsten förlorade nära på 183 miljoner kronor i Storbritannien förra året. Men industriexperten Martin Scott säger till Guardian att han förutspår att de i år kommer rapportera inkomster på 560 miljoner kronor. En markant ökning jämfört med fjolårets 123 miljoner.


Över 400 miljoner i royalty
Spotifys största kostnader är utan tvekan de roylatys man behövt betala till musikbolagen. Där utöver tillkommer bland annat höga personalkostnader. Företaget väntas nu kunna visa en vinst på omkring 50 miljoner kronor.

Största intäkterna från prenumeranter
Tre fjärdedelar av Spotifys intäkter kommer från betalande prenumeranter och en fjärdedel från reklam. I juli i år lanserades Spotify i USA, där de nu har 200 000 betalande kunder. I april, när Spotify var tvugna att strama åt restriktionerna för gratisanvändning förlorade tjänsten omkring en miljon användare. Men antalet betalande prenumeranter visade sig samtidigt öka.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.