Norskt besök i Rosengård skjuts upp

Norska Fremskrittspartiet skjuter upp sitt besök till Rosengård.


Norska Fremskrittspartiet och Malmö kommun är inte överens om programmet för studiebesöket i Rosengård. FRP vill se skuggsidorna, men befarar att de bara kommer att få en glättad bild. Därför skjuts besöket upp.

– Vi har några egna önskemål som vi gärna vill få uppfyllda, säger Per-Willy Amundsen, FRP:s invandrarpolitiska talesman, till Aftenposten.

FRP-ledningen hade velat besöka Rosengård redan den här veckan, men har inte kunnat komma överens med värdarna om programmet, och troligen tar det två-tre veckor till innan besöket kan bli av.

– Vi känner att vi inte är överdrivet välkomna, säger Amundsen.

Det var sedan högerpopulistiska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen nyligen varnat för "smygislamisering" av norska städer - med Malmö som varnande exempel - som hon bjöds in av Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, för att med egna ögon se hur det står till i Rosengård.

FRP befarar nu att besöket ska inskränka sig till en power point-presentation och en kopp kaffe, långt ifrån pulsen på gatan. Amundsen tycker också att norska medier låtit Ilmar Reepalu slippa lindrigt undan.

– Ordförandens främsta uppgift är att sälja sin stad. Men jag är ganska förundrad över att pressen låter honom träda fram och beskriva hur fint och flott allting är. Vi vill inte svartmåla, men vi vill se båda sidor. Det är inte nödvändigtvis det officiella programmet som ger den kompletta bilden, säger han.

Fremskrittspartiet verkar inte ha förlorat på uttalandet om smygislamisering. I en opinionsmätning för Vårt Land går partiet fram med 6,3 procentenheter och får totalt 29,4 procent. Partiet tar väljare från alla andra partier utom Venstre. Värst drabbas Höyre som backar med 1,8 procentenheter.

Både Arbeiderpartiet (-2,2) och Senterpartiet (-1,9) backar och därmed förlorar den rödgröna regeringen den majoritet den hade i motsvarande mätning i januari, skriver Vårt Land.

Skrivet av:

Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

1 timme sedan
Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

1 timme sedan
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

1 timme sedan
Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

2 timmar sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.