Källmaterial om Rosengård förstört

Källmaterialet som låg till grund för rapporten om Rosengård har förstörts.


Källmaterialet som låg till grund för rapporten om Rosengård har förstörts.

Det beskedet fick de Lundaforskare som bestämt sig för att granska källorna.

"Det finns alltså inte längre möjlighet att granska källmaterialet bakom rapporten", skriver Leif Stenberg och Anders Ackfeldt vid Centrum för Mellanösternstudier och Dan-Erik Andersson vid Mänskliga rättighetsstudier, Lunds universitet, i en debattartikel i Sydsvenskan.

"Detta är illa nog. Värre är att stadsdelen Rosengård i Malmö ännu en gång fått stå i centrum för schablonmässiga och illa underbyggda påståenden", skriver de vidare.

Rapporten om Rosengård fick stor uppmärksamhet när den presenterades i närvaro av demokratiminister Nyamko Sabuni (fp) tidigare i veckan. I den beskrivs hur religiös extremism vinner terräng, hur islamister med anknytning till källarmoskéer eller kulturföreningar predikar isolering, agerar "åsiktskontrollanter" och upprättar en hotkultur.

Forskarna vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier byggde i huvudsak rapporten på intervjuer med personer som arbetar i Rosengård.

TT har utan framgång sökt dem för en kommentar.

– Det är väl bra om forskare granskar varandra. Den diskussionen ska jag som politiker inte lägga mig i. Men den vetenskapliga debatten får inte överskugga det faktum att det finns barn och kvinnor som förtrycks och trakasseras av ett antal radikala personer i Rosengård, säger demokratiminister Nyamko Sabuni (fp) till TT med anledning av debatten om rapporten om radikal islamism.

Trots att andra forskare ifrågasätter rapporten så anser Sabuni att det finns klara belägg för att ett sådant förtryck verkligen sker.

Forskarna har använt sig av den så kallade Delphimetoden, ett slags djupintervjuer med en panel av sakkunniga. Orsaken till att minnesanteckningarna från sammanlagt 50 timmars intervjuer nu har förstörts är att de intervjuade utlovats anonymitet.

– Flera av dem har utsatts för hot tidigare, uppger Lars Nicander, utredningschef vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!