Lördag 2 Jul
Stockholm

Brottsligheten ökar i Rosengård

Antalet anmälningar ökade med 22 procent under förra året.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Få områden, om något, är i lika stor utsträckning stämplat som ett problemområde som Rosengård i Malmö.

Polismyndigheten i Skåne har framställt en rapport till regeringen där de beskriver situationen i Rosengård som allt annat än ljus: Poliser som går av sina pass blir trakasserade av lokala ungdomar, med stenkastning och sabotage mot tjänste- såväl som privata fordon. Även busschaufförer, parkarbetare och väghållare upplever att de blir utsatta på liknande sätt när de arbetar i området. Ambulans och brandkår drar sig för att åka in i delar av området om inte polisen finns närvarande.

Efter att antalet anmälda brott i området sjönk under 2007 så skedde det en uppgång med 22 procent under förra året.

”Antalet anmälda brott i stadsdelen Rosengård är 2007 hade den lägsta noteringen på 2000-talet med 3 170 anmälningar. Motsvarande siffra för år 2008 är 3 878 anmälningar, Detta är en ökning med 22% och antalet är tillbaka på samma nivå som är 2004”, står det i polisens rapport.

Radikala grupper trakasserar muslimska kvinnor

Av rapporten framgår det även att polisen är orolig över att det vuxit fram radikala islamistiska grupper i området som försöker värva unga män. Samma grupper ska även ha trakasserat ensamstående muslimska kvinnor som avstår från att bära slöja.

”Föräldrar har vid ett antal tillfällen tagit kontakt med kommunala tjänstemän och påtalat att deras barn (söner) blivit utsatta för värvningsförsök att gå med i olika religiösa föreningar. Det finns information om att ensamstående kvinnor med tonårsdöttrar som är muslimer, blivit hotade och trakasserade av vissa föreningar för att de inte bär slöja”, står det i rapporten.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.