Brottsligheten ökar i Rosengård

Antalet anmälningar ökade med 22 procent under förra året.


MALMÖ. Få områden, om något, är i lika stor utsträckning stämplat som ett problemområde som Rosengård i Malmö.

Polismyndigheten i Skåne har framställt en rapport till regeringen där de beskriver situationen i Rosengård som allt annat än ljus: Poliser som går av sina pass blir trakasserade av lokala ungdomar, med stenkastning och sabotage mot tjänste- såväl som privata fordon. Även busschaufförer, parkarbetare och väghållare upplever att de blir utsatta på liknande sätt när de arbetar i området. Ambulans och brandkår drar sig för att åka in i delar av området om inte polisen finns närvarande.

Efter att antalet anmälda brott i området sjönk under 2007 så skedde det en uppgång med 22 procent under förra året.

”Antalet anmälda brott i stadsdelen Rosengård är 2007 hade den lägsta noteringen på 2000-talet med 3 170 anmälningar. Motsvarande siffra för år 2008 är 3 878 anmälningar, Detta är en ökning med 22% och antalet är tillbaka på samma nivå som är 2004”, står det i polisens rapport.

Radikala grupper trakasserar muslimska kvinnor

Av rapporten framgår det även att polisen är orolig över att det vuxit fram radikala islamistiska grupper i området som försöker värva unga män. Samma grupper ska även ha trakasserat ensamstående muslimska kvinnor som avstår från att bära slöja.

”Föräldrar har vid ett antal tillfällen tagit kontakt med kommunala tjänstemän och påtalat att deras barn (söner) blivit utsatta för värvningsförsök att gå med i olika religiösa föreningar. Det finns information om att ensamstående kvinnor med tonårsdöttrar som är muslimer, blivit hotade och trakasserade av vissa föreningar för att de inte bär slöja”, står det i rapporten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.