Fremskrittspartiet nära norska S

Avståndet har krympt sju procent mellan Arbeiderpartiet och Fremskrittspartiet.


Avståndet har krympt sju procentenheter mellan regerande norska Arbeiderpartiet och Fremskrittspartiet. FrP ligger nära AP i den senaste opinionsmätningen.

Medan AP backar från 34 till 31 procent går FrP fram från 24 till 28 sedan institutet Norfaktas föregående mätning.

– FrP:s nya ordförande Siv Jensen har lyckats utnyttja frågan om muslimska kvinnors bruk av huvudduk och fått igång en omfattande debatt, kommenterar Anders Todal Jensen vid Tekniska högskolan i Trondheim för tidningen Nationen.

– Det är något FrP gjort många gånger tidigare med stor framgång.

Även Senterpartiet faller i opinionen, med 1,1 procentenhet, och är med 4,6 procent nära riksdagsspärren.

Fremskrittspartiet anklagas ofta för främlingsfientlighet. Efter en granskning som Dagsavisen gjort av Siv Jensens sida på Facebook anklagar Henrik Lunde vid Antirasistisk Senter henne för att legitimera hets om invandrare.

– Jensen har fått in inlägg med invandrarkritiska kommentarer på sin sida från andra människor. Eftersom hon inte tar bort inläggen legitimerar hon dem, anser Lunde.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.