"Snackade skit" i sociala medier - mördades av kriminella

Nya offer för knarkkartellen. Två personer mördades och blev brutalt upphängda från en gångbro - efter att ha spridit information om knarkkriget via sociala medier.


Knarkkriget i Mexiko

Väpnad konflikt mellan knarkkarteller och staten Mexiko. Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

USA:s utrikesdepartement uppskattar att 90% av allt kokain som förs in i USA passerar Mexiko; Colombia är den huvudsakliga kokainproducenten. Man uppskattar även att den totala förtjänsten av illegala droger sträcker sig från 13,6 till 48,4 miljarder amerikanska dollar årligen.

MEXIKO. "Det här kommer hända alla er som postar roliga saker på internet".

Hotet levererades tillsammans med två brutalt uppskurna kroppar som hängde från en gångbro i staden Nuevo Laredo. CNN rapporterar om en uppskuren kvinna med inälvorna dinglandes från kroppen och en blodig man med axeln uppskuren, båda upphängda i händer och fötter.

De förvridna kropparna hängde som sönderslitna köttstycken från bron. Den sönderskurna kvinnan var bar på överkroppen.

"Se upp, vi kommer att ta er" stod det på ett av plakaten intill.

Hotbilden förvärrad

Paret i tjugoårsåldern blev mördade för att ha spridit information om knarkkartellerna och "snackat skit" via sociala medier. Det iskalla meddelandet är ett av bevisen på att hotbilden växer mot alla som gör sin röst hörd om knarkkriget.

I vissa delar av Mexiko har kartellerna redan lyckats tysta ner de traditionella medierna. Nu har de gått vidare. Politiker vågar knappt uttala sig, tidningar har tystnat. Och nu kan även nätet beläggas med munkavel. Det är inte heller första gången som drogkartellerna hänger mördade människor från broar för att skrämmas.

Hot mot sociala medier förekommer i Sverige

Det har förekommit hot mot människor som spridit information på sociala nätverk även i Sverige. Dock kan man inte på något sätt jämföra Sverige med Mexiko, konstaterar Anders Ahlqvist på Rikskriminalens IT-brottssektion.

– Personer som hängt ut information om brottslingar har blivit kontaktade och hotade. Ungefär så att "fortsätter du med det här så kommer du råka riktigt illa ut", säger Anders Ahlqvist till Nyheter24.

Han är noga med att påpeka att hoten inte är i närheten av så stora som i Mexiko. Polisen är uppmärksamma, men det är inget de jobbar kontinuerligt med.

– Vi tar tag i sådana här saker när det kommer in anmälningar, säger han till Nyheter24.

Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.