Tisdag 28 Sep
Stockholm

"Snackade skit" i sociala medier - mördades av kriminella

1 av 2
2 av 2

Nya offer för knarkkartellen. Två personer mördades och blev brutalt upphängda från en gångbro - efter att ha spridit information om knarkkriget via sociala medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Knarkkriget i Mexiko

Väpnad konflikt mellan knarkkarteller och staten Mexiko. Kartellerna har existerat i ett antal årtionden, men blev dominerande först efter att Colombias Cali- och Medellín-karteller försvagats under 1990-talet.

USA:s utrikesdepartement uppskattar att 90% av allt kokain som förs in i USA passerar Mexiko; Colombia är den huvudsakliga kokainproducenten. Man uppskattar även att den totala förtjänsten av illegala droger sträcker sig från 13,6 till 48,4 miljarder amerikanska dollar årligen.

MEXIKO. "Det här kommer hända alla er som postar roliga saker på internet".

Hotet levererades tillsammans med två brutalt uppskurna kroppar som hängde från en gångbro i staden Nuevo Laredo. CNN rapporterar om en uppskuren kvinna med inälvorna dinglandes från kroppen och en blodig man med axeln uppskuren, båda upphängda i händer och fötter.

De förvridna kropparna hängde som sönderslitna köttstycken från bron. Den sönderskurna kvinnan var bar på överkroppen.

"Se upp, vi kommer att ta er" stod det på ett av plakaten intill.

Hotbilden förvärrad

Paret i tjugoårsåldern blev mördade för att ha spridit information om knarkkartellerna och "snackat skit" via sociala medier. Det iskalla meddelandet är ett av bevisen på att hotbilden växer mot alla som gör sin röst hörd om knarkkriget.

I vissa delar av Mexiko har kartellerna redan lyckats tysta ner de traditionella medierna. Nu har de gått vidare. Politiker vågar knappt uttala sig, tidningar har tystnat. Och nu kan även nätet beläggas med munkavel. Det är inte heller första gången som drogkartellerna hänger mördade människor från broar för att skrämmas.

Hot mot sociala medier förekommer i Sverige

Det har förekommit hot mot människor som spridit information på sociala nätverk även i Sverige. Dock kan man inte på något sätt jämföra Sverige med Mexiko, konstaterar Anders Ahlqvist på Rikskriminalens IT-brottssektion.

– Personer som hängt ut information om brottslingar har blivit kontaktade och hotade. Ungefär så att "fortsätter du med det här så kommer du råka riktigt illa ut", säger Anders Ahlqvist till Nyheter24.

Han är noga med att påpeka att hoten inte är i närheten av så stora som i Mexiko. Polisen är uppmärksamma, men det är inget de jobbar kontinuerligt med.

– Vi tar tag i sådana här saker när det kommer in anmälningar, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela