På torsdagen är det dags för  Facebook att presentera sina senaste uppdateringar.
På torsdagen är det dags för Facebook att presentera sina senaste uppdateringar. - Foto: Paul Sakuma / SCANPIX

"Förbered er" - Nu ska Facebook förändras radikalt

Facebook förändras mer än någonsin. Nya vänlistor och Twitter-liknande flöden. Användarna gnäller på uppdateringarna - men stannar ändå kvar.


Knyter närmre kontakter

Tanken med Facebooks nya ändringar är att användarnas känslomässiga kontakt med sina vänner ska stärkas. Användrana ska kunna lära känna sina vänner bättre än de någonsin kunnat ana.

Den nya vänlistan gör att man kan dela innehåll med bara sina närmsta vänner och tidsuppdateraren skapar direktkontakt med ens vänner så snart de gör någonting. Nyheten med prenumerationsknappen fyller newsfeeden med folk man beundrar och respekterar.

Ändringarna ska göra Facebook till en plats där närapå allt i användarnas liv stärks av den grafiska profilen.

Det sägs att Facebook i och med torsdagens konferens kommer att pånyttfödas.

Så var det dags igen - på torsdagen har Facebook sin konferens i San Francisco och nya uppdateringar kommer att lanseras. Jack Werner, internetexpert som bloggar på Nyheter24, tror att användrana kommer reagera fortsatt negativt på förändringarna, som spås bli "större än någonsin".

– Generellt sett så hatar alla på internet förändringar som de själva måste arbeta för att vänja sig vid. Facebook har en ovana att förändra själva strukturen på sidan, så att man måste anpassa sitt beteende och inte tvärtom. Det är något användarna inte gillar, och således kommer gnälla över, säger Werner till Nyheter24.

Nylanseringar

På tekniksajten Mashable avslöjar man att Facebooks nya satsningar bara är början. Några av dem är dock redan här: Moderniserade vänlistor som visar varje uppdateringar i realtid och en prenumerationsknapp som gör att man kan följa andras uppdateringar, oavsett om man är vän med dem eller inte, snarlika Twitter. Men ännu fler - och större - förändringar tros alltså vara på gång.

Fler använder Facebook av nöd än av lust

Facebook har hundratals miljoner användare, men flera har börjat ledsna. Fler och fler människor besöker Facebook av nödvändighet snarare än av lust. Det är på väg att bli en plattform som folk föredrar att hata.

Jack Werner tror att det är på grund av användarantalet som det kommer dröja innan användarna lämnar nätverket.

– Den största fördelen av alla, nämligen den breda användarskaran och att "alla finns där", kommer till syvende och sist vara ett tungt argument nog för att många ska stanna. Och eftersom det inte riktigt finns något nuvarande alternativ där samma fält av tjänster erbjuds så kommer människor stå ut med mycket innan de tröttnar, säger han.

Gammalt förhållande

Ben ParrMashable jämför det hela med ett slitet förhållande: Efter år av dejting, har magin mellan Facebook och dess användare försvunnit. En naturlig utveckling i varje relation. Med den nya friaren Google+ med i bilden så krävs krafttag för att Facebook ska liva upp romansen med användarna. Något man nu tror sig göra i och med de nya satsningarna.

Men internetexperten Jack Werner ser knappast Google+ som någon farlig konkurrent.

– Jag har personligen redan räknat ut Google+. Användarna där ägnar sig i hög grad åt att diskutera just Google+, det är i längden inte tillräckligt intressant för att den stora majoriteten ska tröttna på Facebook och dra. Jag tror således inte att de här designförändringarna i Facebook gör varken till eller från i konkurrensen mot Google. För på bred front utgör de senare ändå inte något allvarligare hot, säger Werner till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.