Granskningen av Google fortsätter.
1 av 2
Granskningen av Google fortsätter. - Foto: Ted S. Warren / SCANPIX
Eric Schmidt är en glad prick som inte vill förknippas med fiffel.
2 av 2
Eric Schmidt är en glad prick som inte vill förknippas med fiffel. - Foto: Manuel Balce Ceneta / SCANPIX

Google förnekar fusk med sökresultaten

Sökjättens styrelseordförande förnekar alla anklagelser om att Google skulle fiffla med sökresultaten för att gynna företagets egna sidor.


Google

Företaget etablerades 1998 av Sergey M. Brin och Lawrence E. Page.

Google är så stora och etablerade som sökmotor att ordet "googla" nu finns med i Svenska Akademiens ordlista. Risken är stor att det kommer att bli ett varumärkes ord - det vill säga - att det blir ett allmänt ord som inte behöver förknippas med företaget.

Förutom sökmotorn har Google ett flertal andra avdelningar: Gmail, Google Earth, Google Maps och webbläsaren Google Chrome.

Nu ger Google svar på tal om sökfifflet. När Googles styrelseordförande i veckan deltog i en kongressutfrågning i Washington så förnekade han alla anklagelser om fiffel.

Misstänks gynna sina egna sidor

Redan i februari förra året så började EU granska sökjätten. Det efter att ett flertal klagomål lämnats in om att de skulle ha manipulerat sökresultaten till att främja sidor som gynnade Google själva. Efter det har ett flertal granskningar inletts. Förutom EU så har Amerikanska handelskommittén och senatens juridiska utskott i Washington ögonen på sökjätten. Eric Schmidt, styrelseordförande och föredetta VD förnekar att företaget fifflar för att gynna sina egna webbsidor.

– Jag kan försäkra er om att vi inte fifflar med någonting, sa Schmidt i kongressutfrågningen. Det skriver BBC.

Monopol på marknaden

Schmidt förklarade för senaten att Google inte gör någonting alls för att blockera användarna från att få tillgång till varken konkurrenter eller andra källor för information.

När han tillfrågades om Google har monopol på marknaden så menade Eric Schmidt att "det ligger något i det" och menade att han känner ett speciellt ansvar för deras makt på marknaden.

Fortsätter att växa

Googles dominans över internetsökningen växer. I dagsläget har de omkring två tredjedelar av de globala marknadsandelarna. Samtidigt fortsätter företaget att expandera på andra områden, nu senast i och med köpet av Motorola Mobility.

/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!