Rasistisk kakförsäljning

På amerikanska universitet pågår rasistiska kakförsäljningar. Republikanska studentföreningar använder sig av rasistbak för att protestera mot en ny lagstiftning.


Diskriminerande event

Liknande event som det på Berkeley har hållits på andra universitet i USA. Vanligtvis organiseras de av republikanska studentföreningar. I många fall har de orsakat vilda protester. Vid vissa tillfällen har universitetens ledning fått gå in och avbryta, exempelvis vid Bucknell Universitet i Pennsylvania.

CNN rapporterar att personal på universitetet i Virginia stängde ner en kakförsäljning med orden att de var "chockade och förskräckta."

I Texas stängdes eventet ner efter 45 minuter, för att universitetet menade att det var en "osäker miljö."

KALIFORNIEN. Rasistbak är det allra senaste vid amerikanska universitet. Bakförsäljningens syfte är att uppmärksamma en ny lagstiftning som ska kunna tillåta amerikanska universitet att ta hänsyn till ras, kön, etnicitet och ursprung under intagningsprocessen. Eventen möter skarp kritik från många håll.

– Det är menat att vara rasistiskt, och det är menat att vara diskriminerande, säger Shawn Lewis ordförande för den republikanska studentföreningen vid Berkeley Universitet.

Infödda amerikaner betalar 1 krona - asiater betalar 10

Under kakförsäljningen som är tänkt att hållas på tisdagen, kommer kakor säljas till vita män för motsvarande 15 kronor, till asiatiska män för 10 kronor, till latinska män för 7 kronor, till svarta män för 5 kronor och till infödda amerikanska män för 1 krona. Kvinnor kommer att få betala omkring 2 kronor mindre på alla kakor.

Håller med om rasismen

– Vi håller med om att eventet är i sig är rasistiskt, men det är det som är meningen, säger Shawn Lewis i ett uttalande.

Han menar dock att det är inte mer rasistiskt än att ge individuella fördelar i ansökningsprocessen till universitetet, baserat enbart på ras eller kön. Lewis påpekar att alla medlemmar i studentförbundet är med på eventet, inklusive asiater och latinamerikaner.

Studentorganisationen kritisk

Berkeleys studentorganisation, Associated Students of the University of California, höll ett akutmöte förra söndagen för att diskutera frågan. Beslutet blev att fördöma eventet.

– Jag stödjer helt och hållet att studenterna för upp lagstiftningen till diskussion, men inte på det här sättet, säger ASUC:s ordförande Vishalli Loomba, till CNN.

Loomba är oroad över att studenter kan komma att känna sig utfrysta och förolämpade.

Blivit hotade

Shawn Lewis från republikanernas studentförbund säger att supportrar till bakförsäljningen har mottagit en mängd hot.

– Folk säger att de kommer stanna till vid bordet och slå omkull det eller köpa en muffin bara för att kasta den på oss, rapporterar CNN.

Trots hotbilden står Lewis och studentförbundet fast vid att eventet kommer att hållas. De tror att bästa medicinen mot rasism och diskriminering är just rasism och diskriminering.

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!