Väljer vi att tänka positivt eller är det våra hjärnor som gör valet?
Väljer vi att tänka positivt eller är det våra hjärnor som gör valet? - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Hjärnan väljer bort negativa besked

Forskare har kommit fram till att den mänskliga hjärnan behåller en positiv syn på livet medan negativitet praktiskt taget ignoreras av hjärnan. Studien visar att hjärnan väljer hellre positiva än negativa nyheter.


Det är forskare vid Londons University College som har genomfört en studie med 14 försökspersoner. För dessa presenterades 80 dåliga nyheter, vilka försökspersonerna skulle uppskatta risken att drabbas av själva.

När de sedan fick höra den verkliga riskfaktorn att exempelvis drabbas av cancer eller skilsmässa ökade hjärnaktiviteten om svaret var negativt. Forskarna menar att studien visar att hjärnan ”väljer” vilka bevis den vill lyssna på och sållar bort negativitet.

Med andra ord menar forskarna att hjärnan är partisk. ”Att det på cigarettpaketen står rökning dödar funkar inte då människor tror att chansen att just de drabbas är liten. Skilsmässostatistiken ligger på 50 % men människor tror inte att detta kan drabba de själva,” säger Dr Tali Sharot till BBC.

Han tycker att det är förvånande att se hur människor ibland kommer fram till fel slutsatser och är väldigt optimistiska trots att bevisen talar emot det de tror. Han menar dock att det är bra för hälsan att vara optimistisk. En annan studie på 100 000 försökspersoner, där samtliga var kvinnor, visade att risken för hjärtproblem var mindre hos optimistiska personer.

Enligt Dr Sharot är 80 % av oss människor optimister, även om vi själva inte skulle etikettera oss själva som optimister. Detta för att våra hjärnor hellre väljer att tänka positivt än negativt. Även om risken för hjärtsjukdomar är mindre hos optimister ser Dr Sharot ett problem. ”Det negativa med detta är att vi underskattar risker” säger han. Våra optimistiska tankar kanske inte alltid är verklighetsförankrade ändå.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!