Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

19 gripna i Polen - kopplas till Breivik

- 13/10/2011, 09:37 -
Polsk polis slog i en stor razzia mot ungefär 85 adresser. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Polsk polis slog i en stor razzia mot ungefär 85 adresser. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

REMIGIUSZ SIKORA/AP/SCANPIX

De polska männen misstänks bland annat ha planerat att bygga bomber av kemikalier.

Den polska säkerhetstjänsten har gripit 19 män och genomfört 85 razzior hemma hos kunder till Anders Behring Breiviks kemikalieleverantör.

Polisen har nu gått igenom alla datorer som de beslagtog bara dagar efter att de grep mannen som sålt kemikalier till Breivik över nätet.

En presstaleskvinna för åklagaren i Wroclaw bekräftar uppgifterna om att insatsen genomfördes till följd av att den norska polisen bad de polska kollegorna om hjälp.

- Vi har konstaterat att innehavaren av de företag som sålde små mängder kemikalier till Anders Behring Breivik har varit engagerad i försäljningen av ämnen som kan blandas in sprängämnen eller brand material, säger presstaleskvinnan Magdalena Mazur-Prus enligt den norska tidningen Dagbladet.

Misstankarna mot de 19 polska männen innefattar bland annat att de har haft möjligheten att bygga bomber och att de helt enkelt har förvarat stora mängder kemikalier på platser som av säkerhetsskäl inte är lämpliga.