Torsdag 29 Jul
Stockholm

Obama skickar hjälp till Centralafrika

President Barack Obama skickar omkring 100 soldater till Centralafrika för att hjälpa regeringstrupper i kampen mot den ugandiska gerillagruppen Herrens motståndsarmé (LRA).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA har beordrat 100 amerikanska soldater till Uganda och närliggande länder för att bekämpa gerillagruppen LRA. LRA:s ledare Joseph Kony är anklagad för bland annat brott mot mänskliga rättigheter. Soldaternas uppgift är att antingen fånga eller döda honom för att på så sätt få LRA att falla, skriver Washington Post.

I ett brev till kongressen skriver Obama:

"I över två decennier har Herrens moståndsarmé (LRA) mördat, våldtagit och kidnappat tiotusentals män, kvinnor och barn i Centralafrika."

De amerikanska soldaterna kommer främst att fungera som rådgivare och endast använda vapen i självförsvar. Flera människorättsorganisationer har tidigare uppmanat Obama att skicka trupper till regionen. Får man bort LRA beräknas det lösa en humanitär kris i området.

De senaste 20 åren beräknas minst 30 000 människor ha dödats av LRA. Gruppen anklagas för att mörda civila och kidnappa barn för att tvinga dem att bli pojksoldater eller sexslavar. Gruppen är stämplad som en terrororganisation av USA.

Ledaren Kony är efterlyst av den Internationella Brottsmåldsdomstolen i Haag sedan 2005.

Redan 2008 och 2009 skickade USA militära rådgivare till Uganda respektive Kongo som då angrep LRA. Angreppen misslyckades dock och LRA hämnades genom att döda hundratals civila.

Kommentera
Kopiera länk
Dela