Martin Schibbye och Johan Persson.
Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Faksimil ETV

Rättegången mot fängslade svenskarna kan inledas på måndag

Rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson inleds officiellt på tisdag. Men svenska ambassaden finns på plats redan tidig måndag morgon.– Vi har tidigare varit med om att datumen inte har hållits, säger ambassadör Jens Odlander till Expressen.


De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i Etiopien sedan i början av juli. De anklagas för samröre med ONLF, en organisation som Etiopien klassar som en terrorgrupp. Samt för att ha varit förklädda till journalister som täckmantel för terroraktivitetet.

Svenskarna misstänks även ha deltagit i väpnade förberedelser och studerat landets oljetillgångar i fientligt syfte. De nekar dock till alla misstankar, men erkänner att de tagit sig in i landet utan giltigt tillstånd.

Kjell Persson träffade sin son Johan Persson i fängelset i Etiopien i fredags. Han säger till Expressen att sonen är vid gott mod inför förhandlingarna.

- De vill kämpa för sin rätt. De säger att de vet att de är oskyldiga, säger han.

På tisdagen ställs de officiellt inför rätta. Men svenska ambassaden med Jens Odlander i spetsen tar det säkra före det osäkra och är på plats redan tidigt på måndagsmorgonen.

– Vi har tidigare varit med om att datumen inte har hållits, därför har vi folk på plats i fall det skulle hända, säger den svenske ambassadören Jens Odlander till Expressen.

Svenskarna har tilldelats tre advokater. Utrikesdepartementet har även skickat ner den tidigare rättschefen Henrik Ehrenkrona för att bevaka rättegången.

– Vi har rollen att å utrikesdepartementets vägnar följa processen för att värdera om den är rättssäker och om allt går rätt till, säger Jens Odlander.

Svenskarna åtalas på tre punkter varav två handlar om samröre och understödjande av terrororganisation. Den tredje handlar om olaglig inresa i landet och det har svenskarna redan medgett. Fälls de på alla punkterna riskerar de upp till 40 års fängelse. Fälls de enbart för olaglig inresa blir straffet böter och deportation.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.