Torsdag 9 Dec
Stockholm

Syriens ledare - näste man på "dödslistan"

Johan Ingerö blev glad när bin Ladin dödades.
1 av 5
Johan Ingerö blev glad när bin Ladin dödades. Foto: Maja Suslin/Scanpix
Adam Cwejman föredrar dock rättsprocesser framför ihjälskjutningar.
2 av 5
Adam Cwejman föredrar dock rättsprocesser framför ihjälskjutningar. Foto:
Miljöpartiets Bodil Ceballos efterlyser moral.
3 av 5
Miljöpartiets Bodil Ceballos efterlyser moral. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Bashar al-Assad är inte populär bland de svenska politikerna.
4 av 5
Bashar al-Assad är inte populär bland de svenska politikerna. Foto: REMY DE LA MAUVINIERE / AP
Carll Bildt är glad att slippa bin Ladin.
5 av 5
Carll Bildt är glad att slippa bin Ladin. Foto:

Är världen en bättre plats efter Muammar Khaddafis död? Om så är fallet, vem står då på tur på politikernas "dödslista".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
HÄR ÄR DÖDSLISTAN

Listan är uppdaterad efter att Muammar Khaddafi dödats på torsdagen. Två nya namn tar istället plats på listan.

Kim Jong Il

– Född 1941, President Nordkorea. Styr landet med järnhand men hans hälsotillstånd har den senaste tiden rapporterats bli allt sämre.

Bashar al-Assad

– Född 1965, Syriens president. Yngst på listan men har ledarskapet i blodet då hans far Hafez al-Assad styrde landet i 29 år.

Aleksandr Lukasjenko.

- Född 1954. President i Vitryssland. Tvekar inte att använda våld mot sin egen befolkning. Europas siste diktator.

Robert Mugabe.

- Född 1924. Zimbabwes president, ledare för landet sedan 1980. En våldsam valfuskare som terroriserat sitt folk i decennier.

Fidel Castro.

- Född 1926. Kubas ledare från revolutionen 1959 fram till 2008 då han lämnade över makten till sun yngre bror Raul Castro. Har fängslat, dödat och torterat dissidenter i stora antal.

 

Läs också Eric Roséns blogg om dödslistan.

Efter att Usama bin Ladin dödades i början på maj lät Nyheter24 ett antal politiker och opinionsbildare formulera en så kallad "dödslistan" eftersom så många hävdade att världen blev en bättre plats i och med bin Ladins död.

Politiker som Carl Bildt twittrade om det och Håkan Juholt sa att det är "alldeles utmärkt att han (bin Ladin) är borta".

Med anledningen av Muammar Khaddafis död är det återigen dags att ställa frågan: "Vem står på tur?"

– Jag tycker ju att ingen borde dö och jag kommer ihåg att jag slingrade mig förra gången ni frågade. Jag skulle helst se att både Khaddafi och (Robert) Mugabe skulle hamna bakom galler men jag kan tänka mig att Bashar al-Assad kommer att dö inom ett år, säger Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman, till Nyheter24.

Syriens diktator Bashar al-Assad är också en av de "obehagliga typer" som den SvD:s ledarskribent Johan Ingerö har högt upp på sin "dödslista".

– Om man tittar på situationen i Syrien så får man nog säga att jag inte skulle sörja om någon "tog ner skylten för honom". På ett rent mänskligt plan kan al-Assad få dö, säger Johan Ingerö till Nyheter24.

Har du några fler namn på din lista?

– Ja, Röda korset har ju lyckats filma i Nordkorea och det är vidriga bilder man ser. Näringsbristen är så utbredd att tioåringar ser ut som fyraåringar. Så jag skulle inte sörja en sekund om Kim Jong Il dog.

Miljöpartiets Bodil Ceballos tycker att de diktatorer som har begått brott likt Khaddafi ska dömas och inte avrättas. Hon vill därför inte säga att hon har någon lista, men hon kan däremot se att två personer mycket väl kan få samma behandling som Khaddafi.

– Den dag som al-Assad eller presidenten i Jemen (Ali Abdullah Saleh) störtas hoppas jag att de ska slippa det här, säger Bodil Ceballos, till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag kan förstå de som gjort det men inte acceptera det.

När Usama bin Ladin dödades i våras sökte vi även statsminister Fredrik Reinfeldt om vilka personer världen skulle vara bättre utan. Presschefen Roberta Alenius meddelade dock att statsministern var upptagen hela dagen och inte kunde svara på det. När Nyheter24 återigen söker Reinfeldt på fredagen via presschefen får vi ett rakt svar.

– Vi har ingenting planerat med honom i dag för att han sitter inne på stämman och kommer att göra så till sent i kväll. Så det enkla svaret är nej helt enkelt, säger Roberta Alenius, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela