Torsdag 9 Dec
Stockholm

Mobiltelefoner ökar inte risken för hjärncancer

Danska forskare har studerat 358 000 mobiltelefonanvändare över 18 år och kommit fram till att strålning från mobiltelefoner inte ökar risken för cancer. Undersökningen är en av de största hittills inom området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare har studerat en stor grupp mobiltelefonanvändare och kommit fram till att de inte lider större risk att drabbas av cancer än människor som inte använder mobiltelefoner.

– Vi undersökte människor som hade använt mobiltelefoner i tio år eller längre och fann att mobilanvändandet inte kunde kopplas till högre risker att få cancer, säger en av forskarna till Daily Mail.

Information har samlats från danska telefonnätverk och cancerregister. Forskarna har, mellan 1990 och 2007, analyserat data från 10 729 tumörer på centrala nervsystemet. Inte ens de människor som använt mobiltelefon längst, i 13 år, visade upp någon skillnad mot de som inte använder mobiltelefoner.

Det har tidigare funnits en rädsla för att elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner kan orsaka cancer. Något som tillbakavisas av den nya studien.

Studien kritiseras dock av flera andra forskare som säger att danskarna har exkluderat människor som använder mobiltelefoner i arbetet. Forskarnas grupp med icke-användare påstås även ha börjat använda mobiltelefon senare.

– Den här studien ger en falsk säkerhet och distraherar oss från att göra ett viktigt jobb med att hjälpa allmänheten, och särskilt barn, om riskerna med mobiltelefoner, säger Vicky Fobel som jobbar för en organisation som informerar om mobiltelefoner och hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela