1 av 4
- Foto: JULIE JACOBSON/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: JULIE JACOBSON och PAUL SAKUMA/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Jeff Chiu/AP/Scanpix

Ipoden firar tio år

Ipoden har varit en stor försäljningssuccé för Apple. Men lagom till tioårsfirandet är musikspelaren omsprungen – av smartphones.


Den 23 oktober 2001 lanserade Apple iPoden. Det man inte visste då var att den skulle erövra mp3-spelarmarknaden de kommande tio åren och bli en stor varumärkesframgång för Apple.

Ipoden blev hyllad för sina funktioner och sin enkelhet. Användarna kunde snabbt och smidigt ladda ner musik eller radioprogram från internet direkt in i iPoden. Utrustad med Firewire gick det även mycket snabbare att föra över musik till iPoden jämfört med andra mp3-spelare.

– Det som gjorde den unik var hjulet och gränssnittet. Den var enkel att använda, säger Roger Åberg, vd för tekniksajten Feber.se. 

 76 procent av den totala mp3-spelarmarknaden i USA består av iPods. Fram till januari 2010 hade Apple sålt 250 miljoner exemplar världen över. Ipoden har varit en stor del i Apples framgångar de senaste tio åren.

– Apple var ett riktigt loserföretag. När den första iMacen kom 1998 gick det ganska dåligt. Men när iPoden släpptes med Windowsstöd, det var då gemene man förstod att Mac gick att använda, säger Roger Åberg.

Åberg menar att iPoden har betytt oerhört mycket för Apple. Även om iPhonen varit mer utav en inkörsport till företaget så var iPoden produkten som gjorde att folk fick upp ögonen för Apple.

I bildspelet ovan kan originalmodellen från 2001 ses. Den bestod av en liten LCD-skärm och hade endast fem gigabytes lagringskapacitet. Sedan dess har det skett stora förändringar.
I dag, tio år senare, är lagringskapaciteten hela 160 gigabyte och Apple är inne på sin sjätte generation iPods.

Men lagom till tioårs-jubileumet ser framgångssagan ut att få ett slut. Försäljningssiffrorna har gått ner med 27 procent det senaste kvartalet. Med det resultatet är iPoden den enda av Apples IT-produkter som går med förlustsiffror. Det är främst smartphones, med inbyggda musikspelare, som har tagit över och gjort att iPoden inte behövs i lika stor utsträckning längre.

– Nu har alla musikspelare i sina mobiltelefoner. En normal människa behöver inte en extra. De jag känner som har iPod är de som gymmar och vill ha en liten musikspelare, säger Åberg.

/
/
MP3
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.