Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president.
1 av 2
Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president. - Foto: Amine Landoulsi / AP
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst.
2 av 2
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst. - Foto: AP

Center-högerparti utropas som segrare i Tunisien

I det första valet sedan diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali flydde landet efter Jasminrevolutionen segrade det muslimska partiet Ennahda.


TUNIS. För cirka nio månader sedan fick förre presidenten Zine al-Abidine Ben Ali, som styrt Tunisien i 23 år, fly landet efter folkliga protester. På måndagen hölls de första valen sedan revolutionen.

Det officiella valresultatet kommer under tisdagen men redan på måndagskvällen utropade partiet Ennahda sig själva som segrare. De är ett muslimskt parti som placerar sig aningen till höger om mitten på en traditionell vänster-höger-skala.

Partiets ledare har uttryckt en vilja att skapa en sekulär stat där flera partier är tillåtna, inte något islamistiskt styre, uppger BBC. Ennahda samarbetar med det muslimska brödraskapet.

– Tunisier har röstat på de partier som konsekvent varit en del av kampen för demokrati och mot Ben Alis diktatur, säger partiets talesperson Yusra Gannouchi.

/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.