Söndag 5 Dec
Stockholm

Center-högerparti utropas som segrare i Tunisien

Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president.
1 av 2
Det mesta tyder nu på att Rached Ghannouchi, ledare för Ennahda, blir Tunisiens nästa president. Foto: Amine Landoulsi / AP
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst.
2 av 2
Ahmed Brahim, en av hans motkandidater, lägger sin röst. Foto: AP

I det första valet sedan diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali flydde landet efter Jasminrevolutionen segrade det muslimska partiet Ennahda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TUNIS. För cirka nio månader sedan fick förre presidenten Zine al-Abidine Ben Ali, som styrt Tunisien i 23 år, fly landet efter folkliga protester. På måndagen hölls de första valen sedan revolutionen.

Det officiella valresultatet kommer under tisdagen men redan på måndagskvällen utropade partiet Ennahda sig själva som segrare. De är ett muslimskt parti som placerar sig aningen till höger om mitten på en traditionell vänster-höger-skala.

Partiets ledare har uttryckt en vilja att skapa en sekulär stat där flera partier är tillåtna, inte något islamistiskt styre, uppger BBC. Ennahda samarbetar med det muslimska brödraskapet.

– Tunisier har röstat på de partier som konsekvent varit en del av kampen för demokrati och mot Ben Alis diktatur, säger partiets talesperson Yusra Gannouchi.

Kommentera
Kopiera länk
Dela