Programledaren Sean Hannity är en av de som hårdast kritiseras på Fox News, kanalen med "Fair & balanced" som slogan.
1 av 2
Programledaren Sean Hannity är en av de som hårdast kritiseras på Fox News, kanalen med "Fair & balanced" som slogan. - Foto: John Amis / AP
Två personer i Guy Fawkes-masker vid en Occupy-demonstration i Berlin.
2 av 2
Två personer i Guy Fawkes-masker vid en Occupy-demonstration i Berlin. - Foto: Paul Zinken / AP

Anonymous ska krossa den amerikanska tevejätten

Facebookhotet var ett missförstånd - men nu har Anonymous hittat en ny måltavla inför den 5 november.


"Remember, remember the 5th of November"

Datumet 5 november har en alldeles speciell betydelse för Anonymous med tanke på att "rörelsen" anammat Guy Fawkes-masken som sin. Den är bland annat populär vid demonstrationer.

Masken blev känd efter Alan Moores serie "V for Vendetta" som senare filmatiserats med Hugo Weaving i huvudrollen som den maskerade mannen som hämnats på ett korrupt och fascistiskt politiskt system i framtidens Storbritannien.

Guy Fawkes-natten firas i England den 5 november varje år. Han försökte 1605 spränga parlamentet i den så kallade krutkonspirationen, en del i en katolsk sammansvärjning mot den protestantiske kung Jakob I.

INTERNET. Det löst sammansatta hackernätverket Anonymous har engagerat sig i Occupy Wall Street-rörelsen. Nu har de tröttnat på hur demonstranterna beskrivs i den amerikanska tevekanalen Fox News och uppmanar till attack i syfte att stänga ner kanalens webbsida den 5 november.

– Det är inte förvånande att Fox News pekas ut som fiende av Anonymous, säger Linus Larsson, som tillsammans med Daniel Goldberg skrivit boken "Svenska hackare", till Nyheter24.

Han jämför med svenska internetaktivister som tidigare agerat på liknande sätt när de upplevt att det funnits en orättvisa.

– Det har framför allt varit i samband med händelser som engagerar de här människorna, till exempel debatterna kring Pirate Bay, Wikileaks och Julian Assange som person. Då riktades attacker mot svenska myndigheter, säger han och fortsätter:

– Finns det någon lärdom man kan dra av det här så är det att man måste förstå hur de här människorna tänker. De följer inte samma mönster som "vanliga" kriminella.

Svårt att skydda sig för tevejätten

Det som antagligen väntar för Fox News är en överbelastningsattack där så många som möjligt går in på sajten samtidigt. Det är svårt att värja sig mot.

– Det finns sätt att skydda sig men är ganska komplicerat. Man kan filtrera ut de som deltar i en sådan attack från vanliga besökare, säger Linus Larsson som till vardags är nyhetschef på Computer Sweden.

Precis som vanligt vid liknande fall sprids nu ett videoklipp där en datorsimulerad röst förklarar varför Fox News ska attackerats. Det handlar bland annat om att de beskrivit Occupy-demonstranter med ord som "smutsiga" och "äckliga".

Tidigare gick en liknande video ut där Anonymous meddelade en planerad attack mot Facebook just den 5 november, något som verkar ha varit ett massivt missförstånd.

Här är hotet mot Fox News:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.