- Foto: KOSTAS TSIRONIS/AP/Scanpix

Papandreou: "Jag vill bilda koalitionsregering"

I dag hade Greklands premiärminister Giorgos Papendreou ytterligare ett möte med president Karolos Papoulias i syfte att rädda landet från konkurs.


Ett gigantiskt pressuppbåd följde premiärminister Papendreou när han anlände till mötet med presidenten under lördagen. Under det en timme långa mötet diskuterades bland annat möjligheten att bilda en koalitionsregering.

– Jag besökte presidenten för att informera om min avsikt att bilda en provisorisk koalitionsregering, sa Papendreou efter mötet enligt PoliticsGR på Twitter.

I natt blev det klart att Greklands socialistregeringen vunnit förtroendeomröstningen med 153 röster av totalt 300 i parlamentet. Papandreou måste nu komma överens med de andra partiernas ledare om en koalitionsregering.

Nästa steg vad gäller koalitionsregeringen kommer att meddelas inom kort, berättade regeringens talesman Illias Mossialos.

– Jag vill betona att regeringen kommer till dessa samtal med de allra bästa och ärligaste intentioner.

Papandreous regering har varit vid makten under de två senaste åren. Under den tiden har Greklands skuldkris förvärrats allt mer, vilket fått följden att grekernas förtroende för honom sjunkit rejält.

– Han bär ett enormt ansvar. Den enda lösningen är val, säger oppositionsledaren Antonis Samaras, enligt BBC.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade den grekiska krisen i TV4:s Nyhetsmorgon under lördagen.

–  Orolig är jag, för jag tar detta på mycket stort allvar. Men det har gjorts stora ansträngningar. Det europeiska ledarskapet har svarat på krisen men det kommer ta flera år innan man tagit sig igenom den, sade Reinfeldt.

Reinfeldt sade vidare att Grekland står framför en tuff uppgift och "många år av stor osäkerhet" som kommer att prägla landet. Han menar även att krisen inte är över för att Papandreous klarat förtroendeomröstningen.

– Den politiska krisen har kortvarigt tagit paus men den ekonomiska krisen är kvar att hantera.

/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.