Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Herman Cain - från pizzakung till sexanklagad

- 08/11/2011, 12:02 -
Cain i debatt med sin främste motståndare, Mitt Romney. Cain är mest populär bland republikanerna, men Romney ses som bäste kandidat för att kunna utmana president Obama.
1 av 5

Cain i debatt med sin främste motståndare, Mitt Romney. Cain är mest populär bland republikanerna, men Romney ses som bäste kandidat för att kunna utmana president Obama.

Melina Mara / AP

65-årige Herman Cain har haft en lång resa mot toppen men gjorde succé inom restaurangbranschen. Blir det samma visa för presidentkampanjen?
2 av 5

65-årige Herman Cain har haft en lång resa mot toppen men gjorde succé inom restaurangbranschen. Blir det samma visa för presidentkampanjen?

Haraz N. Ghanbari / AP

Herman Cain har sagt att han var på Tea Party-möten "innan det blev coolt".
3 av 5

Herman Cain har sagt att han var på Tea Party-möten "innan det blev coolt".

Pablo Martinez Monsivais / AP

Sharon Bialek hävdar nu att Cain gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot henne.
4 av 5

Sharon Bialek hävdar nu att Cain gjort sig skyldig till sexuella trakasserier mot henne.

Richard Drew / AP

Hur ska "pizzakungen" klara sig ur denna kris?
5 av 5

Hur ska "pizzakungen" klara sig ur denna kris?

Carolyn Kaster / AP

DOKUMENT. Han är arbetarklassgrabben som blev pizzakung och presidentkandidat. Men nu kan sexanklagelserna få Herman Cain på fall.

USA. 65-årige Herman Cain har den senaste tiden seglat fram som favorit bland de republikanska presidentkandidaterna inför 2012. Nu anklagas han för sexuella trakasserier av flera kvinnor, något som orsakat stor debatt i USA. Vem är "pizzakungen" egentligen?

Cain föddes i Memphis, Tennessee men växte upp i Georgia. Båda hans föräldrar fick jobba dubbla eller trippla jobb för att få det att gå runt och framför allt se till att familjens båda söner skulle få en ordentlig utbildning.

Sedan dess är det framför allt tre saker som präglat Herman Cains liv - religionen, politiken och pizzan.

Det förstnämnda har hängt med sedan han anslöt sig till Antiochs baptistkyrka i Atlanta som tioåring. Numera är han verksam som pastor där. Han har dessutom ett radioprogram i Georgia där han bland annat tar upp religiösa frågor.

Var på Tea Party "innan det blev coolt"

Politiskt sett har Cain alltid hållit sig till höger på den amerikanska skalan. Under 2010 medverkade han på ett 40-tal Tea Party-möten. "Jag var på Tea Party-mötena innan det blev coolt", har Cain själv sagt. Men redan 1996 var han rådgivare till presidentkandidaten Bob Dole och fyra år senare ställde han själv upp men fick, liksom alla andra, stryk av George W. Bush.

År 2004 var det i stället senaten som Herman Cain tog sikte på - och misslyckades med att ta sig till.

Det är ändå just nu som han står på sin politiska topp hittills, då han av många mätningar anses vara favorit till att knipa den republikanska presidentkandidatplatsen och utmana Barack Obama i valet 2012.

Så blev han "pizzakungen"

Trots allt är det på pizzafronten som Cain varit mest framgångsrik. Under 1986-2002 var han ordförande och vd för Godfather's Pizza. I 90-talets början köpte han namnrättigheterna från Pillsbury, det företag som tidigare utsett honom till vd. Då var pizzakedjan USA:s femte största.

Till slut tog pizzasuccén Herman Cain ända till toppen av National Restaurant Association, en position han hade mellan 1996 och 1999. I juni 2011 fanns det 622 Godfather's Pizza i totalt 39 amerikanska delstater.

Nu visar det sig att han under den tiden också kan ha sett till att döda sin politiska karriär. Flera kvinnor har trätt fram och vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier av Cain under den tid han var chef på pizzakedjan.

Sexuella trakasserier eller "häxjakt"?

Det var tidningen Politico som i oktober avslöjade att två anställda kvinnor på National Restaurant Association anmält Cain för att ha betett sig olämpligt mot dem med bland annat sexuella antydningar. Kvinnorna, som både kände sig arga och illa till mods, ska till slut ha skrivit på ett avtal med organisationen som gjorde att de fick ekonomisk ersättning när de lämnade sina jobb.

I ett uttalande till National Press Club kallade Herman Cain uppståndelsen för en "häxjakt" och nekade till anklagelserna.

– Jag har aldrig trakasserat någon sexuellt och de anklagelserna är helt falska, sa han.

En tredje kvinna vittnade om sexuella trakasserier i början av november, men på måndagen klev någon för första gången fram i strålkastarljuset när Sharon Bialek höll en presskonferens.

Bialek, som 1997 förlorat sitt jobb på National Restaurant Association, hade senare samma år bett Cain om hjälp för att antingen få tillbaka jobbet eller hitta något annat.

Enligt hennes berättelse ska "pizzakungen" då ha tafsat på henne och tryckt hennes huvud mot sitt skrev. När hon ifrågasatte hans beteende ska Cain ha sagt "du ville ha ett jobb väl?".

Redan innan presskonferensen var över hade Herman Cains kampanjstab förnekat alla anklagelser mot presidentkandidaten. Frågan är om debatten om de sexuella trakasserierna blir 65-åringens fall.

Se Cains kampanjvideo "The Herman Cain Train":