Måndag 2 Aug
Stockholm

Breivik tror att han kan bli skjuten i rättssalen

Ett nytaget foto på Breivik.
Ett nytaget foto på Breivik. Foto: Oslopolisen

På måndag möter Anders Behring Breivik allmänheten under den första öppna häktningsförhandlingen. Breivik har, via sin advokat, meddelat att han planerar att förklara sina handlingar inför rätten. Han har även sagt att han tror att det finns en risk för att han blir skjuten under förhandlingarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett tiotal anhöriga till offren i terrorattackerna på Utöya och Oslo i somras kommer att närvara under morgondagens häktningsförhandlingar, skriver VG.

Förhandlingarna genomförs med öppna dörrar och det blir första gången allmänheten får se Breivik i rätten. Massmördaren och terroristen har meddelat sin advokat att han kommer att begära ordet för att förklara sina handlingar.

– Han säger att han vill förklara för rätten och de drabbade varför han genomfört handlingarna. Han vill förklara att det var avskyvärda handlingar, som han dragit sig för att genomföra, men som han kände var nödvändiga, säger försvarsadvokaten Tord Jordet till tidningen VG.

Men någon ursäkt ska de anhöriga inte förvänta sig.

– Han har inte sagt att han vill beklaga, men han vill förklara varför han gjort som han gjort, säger Tord Jordet.

Uppgifterna har mötts av stark kritik från målsägarbiträdena som uppmanar domaren att begränsa hur mycket Breivik tillåts säga.

– Det är på många sätt ett nytt övergrepp, men på ett annat plan. Det kommer att såra många och göra saken värre för dem, säger målsägarbiträdet John Arild Aasen till VG Nett.

Häktningsförhandlingarna inleds i morgon förmiddag och även målsägarbiträdet John Christian Elden menar att Breivik borde låta bli att förklara sina handlingar inför rätten.

– Det vore bättre om han insåg hur mycket djävulskap han har orsakat så många familjer, säger han.

Breivik har sagt till sin advokat att han tror att det finns en risk att han blir skjuten under häktningsförhandlingarna.

– Han har en procentangivelse för hur stor chans det är för att han kommer levande från häktningsförhandlingarna och den senare rättegången. Men han uttrycker ingen rädsla, säger Geir Lippestad till Aftenposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela