Charla Nash opererades under 20 timmar efter schimpansens attack. Bilden till vänster visar hur hon såg ut innan attacken.
1 av 4
Charla Nash opererades under 20 timmar efter schimpansens attack. Bilden till vänster visar hur hon såg ut innan attacken. - Foto: Lightchaser Photography
Bilder strax efter attacken och operationen.
2 av 4
Bilder strax efter attacken och operationen. - Foto: ightchaser Photography
Här är schimpansen som attackerade henne. Den uppges ha varit drogpåverkad.
3 av 4
Här är schimpansen som attackerade henne. Den uppges ha varit drogpåverkad. - Foto: Kathleen O'Rourke/AP/Scanpix
I dag börjar Nash, efter otaliga operationer, återfå sitt gamla utseende.
4 av 4
I dag börjar Nash, efter otaliga operationer, återfå sitt gamla utseende. - Foto: FAKSIMIL FRÅN NBC

Fick ansiktet avslitet av schimpans – nu talar hon ut om attacken

Charla Nash attackerades av en drogpåverkad schimpans 2009 som sleta av stora delar av hennes ansikte.– Människor säger åt mig att jag är vacker. Det gjorde de inte förut, säger hon.


För två år sedan förändrades Charla Nashs liv radikalt. Hon hade blivit ombedd att hjälpa en granne med att fånga in en bortsprungen schimpans när den 90 kilo tunga apan plötsligt anföll henne.

Schimpansen slet av hennes näsa, händer, läppar och ögonlock i attacken. Nash skadades mycket svårt och om inte polis hunnit skjuta schimpansen hade hon troligtvis mist livet i attacken.

Nash fördes till sjukhus där läkarna kämpade i över 20 timmar med att reparera hennes söndertrasade ansikte.

"Jag skrämmer ingen längre"

Händelsen uppmärksammades världen över och nu talar Nash för första gången ut om attacken och livet efter de otaliga ansiktsoperationerna. I en intervju med tv-kanalen NBC berättar hon att vägen tillbaka har varit svår, men att hon numer kan äta på egen hand samt känna lukter.

– Jag blir uppmuntrad av ett enkelt "hej" från ett barn. Det hände inte förut. Jag skrämmer ingen längre, säger hon.

Läkarna har haft problem med att återställa Nashs händer. De transplanterade händerna stöttes bort av hennes kropp och nu kan de ta över ett år innan ett nytt försök kan göras.
Ansiktsoperationerna har dock givit resultat som varit över förväntan.

– Det vi har sett är att ansiktet smälter in och blir patientens eget, så till den grad att en vanlig person som passerar inte kan avgöra (om det är äkta), säger läkaren Bohdan Pomahac till NBC.

Apa
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)