Ryska HBT-aktivister har haft det tufft en längre tid och kan nu komma att riskera böter bara genom att yttra sig om sin läggning.
1 av 3
Ryska HBT-aktivister har haft det tufft en längre tid och kan nu komma att riskera böter bara genom att yttra sig om sin läggning. - Foto: Mikhail Metzel / AP
2 av 3
- Foto: Mikhail Metzel / AP
Här grips en demonstrant under en protest i oktober.
3 av 3
Här grips en demonstrant under en protest i oktober. - Foto: Ivan Sekretarev / AP

Rysk lag ska tysta HBT-personer

Svenska RFSL och flera andra organisationer protesterar nu mot ett förslag som ska förbjuda att man yttrar sig offentligt om sin läggning.


Skillnad mellan öst och väst

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund jämför det ryska förslaget med det som tidigare lades fram i Litauen. Hon menar att det går att se en tydlig bild när man blickar ut på hur HBT-personer behandlas i Europa.

– Vi har sett liknande exempel på lite olika håll i Östeuropa. Tyvärr finns det en stor skillnad mellan öst och väst, säger hon.

SANKT PETERSBURG. Skriv eller prata offentligt om att du är homosexuell, bisexuell eller transperson och riskera bötesstraff. Ett nytt lagförslag i den ryska storstaden Sankt Petersburg kan göra så att detta blir verklighet.

Svenska RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, har liksom andra liknande organisationer reagerat starkt.

– Det är en grundläggande kränkning av mänskliga rättigheter, säger förbundsordföranden Ulrika Westerlund till Nyheter24.

Enligt henne finns det politiker som propagerat för liknande förslag i Moskva även på federal nivå.

– Utvecklingen går tyvärr inte åt det bättre, säger Westerlund om situationen för HBT-personer i Ryssland.

Vill att Bildt ska protestera

RFSL kontaktade det svenska konsulatet när de fick höra talas om lagförslaget för att till exempel få utrikesminister Carl Bildt att protestera. Frågan kommer nu att tas upp på EU-nivå.

Den internationella paraplyorganisationen för HBT-personer, Ilga, har också agerat mot Ryssland efter beskedet om lagförslaget i Sankt Petersburg.

sajten All Out har hela 157 000 personer i nuläget skrivit på ett upprop mot förslaget.

HBT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!