En mobb stormade brittiska ambassaden i Tehran. Nu kallar landet hem sina diplomater.
En mobb stormade brittiska ambassaden i Tehran. Nu kallar landet hem sina diplomater. - Foto: Vahid Salemi / AP - SCANPIX

Storbritannien kallar hem diplomater från Iran

Under tisdagen stormades den brittiska ambassaden i Teheran. Enligt den iranska regimens rapporter är det studenter som reagerat på västländernas, däribland Storbritanniens, nya sanktioner mot Iran.


Storbritannien har reagerat starkt på att en mobb lyckats storma landets ambassad i Teheran och att säkerhetspolisen, som befann sig på plats, ingripit alldeles för sent.

Under onsdagen meddelade det brittiska utrikesdepartementet att landet kallar hem flera av sina diplomater från Iran efter gårdagens händelser.

- Premiärministern och utrikesministern har klargjort att vår omedelbara prioritering är att se till att ambassadpersonalen och deras familjer är i säkerhet. Mot bakgrund av gårdagens händelser, och för att kunna försäkra deras säkerhet, kommer en del av ambassadpersonalen att lämna Teheran, sade en talesman för brittiska UD till The Guardian.

Enligt uppgifter var medlemmar från Basij-milisen, en statligt stödd paramilitärgrupp, involverade i stormningen av ambassaden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!