Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Valkaos i Ryssland – politiker gripen

- 04/12/2011, 17:00 -

Ivan Sekretarev/AP/Scanpix

Under söndagen avgörs parlamentsvalet i Ryssland. Men valkaos har utbrutit efter att en politiker från oppositionen kidnappats och flera hemsidor hackats. Nu anklagas regeringen för att tysta ner oppositionen.

Söndagens parlamentsval är av vikt för nuvarande premiärministern Vladimir Putins framtida chanser att bli president igen. Hans parti Enade Ryssland har sedan tidigare två tredjedelars majoritet i det ryska parlamentet, Statsduman.

Men enligt opinionsundersökningar har Enade Ryssland gått sämre än förväntat och i nuläget har man bara 53 procent av rösterna, skriver CNN.

Under söndagen har det kommit flera rapporter om röstkaos och nu anklagas Putin och regeringen för att tysta ner oppositionen. Talesmannen för ungkommunistiska Vänsterfronten, Sergej Udaltsov greps på förmiddagen av civilklädda män som förde bort honom i en bil. Och under hela dagen har flera oppositionella nyhetssajter attackerats, däribland den ryska observatörsorganisationen Golos webbsida.

– Attacken mot webbsidan på valdagen är helt klart ett försök att hindra publiceringen av information om överträdelser, skriver radiostationen Moskva Ekos chefredaktör på Twitter.

Vid 18-tiden i kväll väntas alla röster ha inkommit. Över 110 miljoner ryssar är röstberättigade och Putins Enade Ryssland är storfavoriter och uppskattas få över 50 procent av rösterna i valet.