Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska riksdagsledamöter: "Såg oanvända valsedlar med kryss för Putin"

- 05/12/2011, 15:59 -
Abir Al-Sahlani såg hur oanvända valsedlar var förkryssade med Enade Ryssland.
1 av 3

Abir Al-Sahlani såg hur oanvända valsedlar var förkryssade med Enade Ryssland.

Henrik Montgomery / SCANPIX

Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, anklagas för valfusk.
2 av 3

Rysslands president Dmitry Medvedev, till vänster, och premiärministern Vladimir Putin, till höger, anklagas för valfusk.

Yuri Kochetkov/Ap

Helén Pettersson stoppades av beväpnade vakter utanför en vallokal.
3 av 3

Helén Pettersson stoppades av beväpnade vakter utanför en vallokal.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani (C) och Helén Pettersson (S) agerade observatörer och såg fusket när Enade Ryssland vann valet i söndags.

SANKT PETERSBURG/MOSKVA. Centerpartisten Abir Al-Sahlani var på plats och såg valfusket. Socialdemokraten Helén Pettersson likaså. De två riksdagsledamöterna reste till Ryssland för att observa parlamentsvalet som slutade i totalkaos.

– Beväpnade vakter stoppade mig utanför vallokalen. Vi skulle ha varit med på själva rösträkningen men det fick vi inte, säger Helén Pettersson, som var på plats i Moskva, till Nyheter24.

"Såg oanvända valsedlar förkryssade med Enade Ryssland"

Totalt reste 13 riksdagsledamöter till Ryssland för att bevaka valet. När C-ledamoten Abir Al-Sahlani besökte en vallokal i Sankt Petersburg, hamnade hon bredvid en valförrättare som räknade så kallade "oanvända" sedlar.

– Man började med att räkna överblivna röstsedlar och jag såg att valförrättaren som satt närmast mig hade oanvända valsedlar som var förkryssade med Enade Ryssland. Hur kommer det sig att det fanns ett kryss på ett parti när de var oanvända? säger Abir Al-Sahlani till Nyheter24.

Av totalt elva valförrättare på plats i vallokalen menar Abir Al-Sahlani att hälften skämdes för att det förekom fusk.

– Jag har ingen rätt att ingripa men det jag gjorde var att ställa frågor hela tiden. Vad är det ni räknar just nu? Är de här ogiltiga? Chefen för valstationen blev väldigt besvärad och efter att jag börjat ställa frågor samlade man ihop rösterna igen och de "oanvända" (de som var förkryssade) delades ut längst bort från mig.

Förseglingen på valurnan var bruten

Under Helén Petterssons tid i Moskva hann hon med att besöka totalt tio vallokaler. I åtta av dem var det lugnt men i den nionde och tionde stötte hon på fusket. Förutom att hon stoppades av vakter med vapen så såg hon även hur förseglingen på en valurna brutits upp.

– Jag hade svårt att föreställa mig vad jag skulle få se innan jag kom hit. Jag reste hit med ett väldigt öppet sinne och självklart blev jag förvånad av att bli nekad tillträde. Vi blev ju inbjudna hit.

Både Helén Pettersson och Abir Al-Sahlani har skrivit rapporter till den internationella organisationen OECD om hur de upplevde valet. Inom sex veckor kommer de släppa en fullständig rapport som beskriver valet mer i detalj berättar Helén Pettersson.

– Det är ju fruktansvärt med alla ansatser till valfusk. Det är tragiskt och speciellt nu när det var många som röstade. Det är en kränkning mot dem, säger Helén Pettersson.