Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Din gångfart kan påverka din livslängd

- 05/12/2011, 21:43 -
Pensionärer som går snabbt lever längre.

Pensionärer som går snabbt lever längre.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Pensionärer som går snabbt lever längre än pensionärer som går långsamt, det visar en ny undersökning

Undersökningen, som är publicerad i The Journal of the American Medical Association, visar att människor som går fort lever längre.

Över 35 000 pensionärer har deltagit i undersökningen och av de långsammast gående 75-åriga männen överlevde endast 19 procent de närmaste tio åren. Av de snabbast gående männen överlevde hela 87 procent sin 85-årsdag.
Bland 75-åriga kvinnor överlevde 91 procent av de snabbt gående sin 85-årsdag, jämfört med bara 35 procent av de som gick långsamt.

– Denna studie har krävt en monumental ansträngning i dataanalys för att få fram exakta siffror i förhållandet mellan gånghastighet och överlevnad, säger läkaren Farzaneh Sorond, till The Boston Globe.

Flera kritiska röster mot undersökningen

Gånghastigheten hos pensionärer över 65 varierade från mellan en halv till fyra meter i sekunden. Där de som gick långsammast visade sig löpa störst risk att dö, enligt forskarna. Å andra sidan saktar allvarliga sjukdomar ner gånghastigheten påtagligt och leder till ett kortare liv hos de drabbade. Vilket varit flera kritikers främsta argument mot undersökningen.

Men enligt forskarna är det poängen med deras studie. De menar att en hög gånghastighet leder till vitalitet och att det således bekämpar "kända och okända störningar hos flera organsystem".

– En 70-årig marathonlöpare har en högre gånghastighet än genomsnittet och vi vet att fysisk hälsa är viktigt för en ökad livslängd, avslutar Sorond.