I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia.
1 av 3
I Martin Shibbyes vittnesmål berättar han om att han vaktades av tungt beväpnade vakter i Somailia. - Foto: SCANPIX
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget.
2 av 3
Johan Persson i Ogaden-provinsen, dit de åkt för att granska bolaget. - Foto: SCANPIX
Filters chefredaktör Mattias Göransson tillsammans med Johan Persons föräldrar Kjell och Kristina innan rättegången mot de två terrormisstänkta svenska jouranlisterna Martin Schibbye och Johan Persson.
3 av 3
Filters chefredaktör Mattias Göransson tillsammans med Johan Persons föräldrar Kjell och Kristina innan rättegången mot de två terrormisstänkta svenska jouranlisterna Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Martin Edström / SCANPIX

Här är Martin Schibbyes vittnesmål

"Den 30 juni sitter vi och dricker thé vid elden i tätt buskage. Plötsligt hör vi ett skott. Sekunder senare är luften fylld av kulor. Vi förstår att vi är in en eldstrid mellan ONLF och den Etiopiska armén."


ADDIS ABEBA Tidningen Filters chefredaktör Mattias Göransson var på plats i Etiopien för att vittna när Martin Schibbye och Johan Persson la fram sitt försvar. Han kunde dock inte själv närvara när det var svenskarnas tur att ge sin version.

Men tack vare frilansjournalisten Mattias Lövkvist kan nu alla som vill ta del av Martin Schibbyes vittnesmål från den 6 december - ord för ord.

– På hemmaplan har jag nu läst vittnesmålet, och jag kan bara säga att det stämmer överens med vad jag och det övriga försvaret utgick ifrån att han skulle säga, säger Mattias Göransson till Nyheter24.

Vid Lideta Federal High Court, Addis Abeba, den 6 december börjar Schibbye med att poängtera för domaren att följande ord är några av de viktigaste i hans liv. Efter att han förklarat att han är en erkänd journalist, och arbetar som utrikeskorrespondent med specialområdet att skriva unika historier, går han in på varför han tog sin in i Ogandenområdet:

"Den här historien hade allt. Företaget var svenskt, människor påverkades i regionen, det fanns organisationer i området som ville att företaget skulle sluta med sin verksamhet." - sa Martin Schibbye enligt Mattias Lövkists blogginlägg.

Vad som händer med Schibbye och Perssons granskning nu - eller när de eventuellt släpps - är svårt att förutse.  

Blir det omöjligt att granska Lundin Oil nu?

– Kanske. Kanske inte. Det kan också uppstå en press på dem att vara mer öppna, som gör att de faktiskt släpper in folk. Samtidigt: om Johan och Martin blir dömda till långa straff finns det kollegor, internationellt, som står redo att ta över och försöka genomföra granskningen, säger Mattias Göransson till Nyheter24.

Medan Martin Schibbye och Johan Persson var nere i Kenya och Somalia skickade de två sammanfattande mejl som redogjorde för vad de hade lyckats samla in för material så långt, samt ringde en gång på telefon från Galkayo, hävdar Mattias Göransson.

Kommer det komma en artikel ändå?

– Jag hoppas givetvis att de endast blir dömda för att olagligt ha tagit sig in över gränsen, och att de därefter kommer hem ganska snart. Vad Martin sedan kommer att skriva om, och hur snart, kan bara han svara på.

I vittnesmålet berättar sedan Martin Schibbye om hur farligt det är att jobba som reporter i Somalia. För att skydda sig från kidnappare hyrde de in beväpnade vakter.

"På hotellet hade vi sex beväpnade vakter. Hotellet vi bodde på användes även av Rädda Barnen och FN:s matprogram. All utländsk personal från de organisationerna använde vakterna när de jobbade. När vi lämnade hotellet för att göra intervjuer på till exempel marknaden och check-points fick vi ytterligare 20 vakter. Vakterna hade väldigt mycket vapen."

Mattias Göransson säger att det är omöjligt för honom att bedöma om det var värt riskerna som de båda svenska journalisterna tog.

– Det är också en fråga som bara Martin och Johan kan svara på. Men det är värt att notera att riskerna visade sig högre än de kände till på förhand: den här paragrafen i terrorlagstiftningen, att det är kriminellt redan att slå sig i slang med och citera ONLF, kom till i maj, utan deras vetskap. Och den började implementeras först under sommaren, i samma veva som de satt fängslade och den etiopiska åklagaren funderade på vad de skulle åtalas för.

Martin Schibbye avslutar sedan med att berätta hur det gick till när den Etiopiska armén grep dem inne i Ogadenområdet.

"Den 30 juni sitter vi och dricker thé vid elden i tätt buskage. Plötsligt hör vi ett skott. Sekunder senare är luften fylld av kulor. Vi förstår att vi är in en eldstrid mellan ONLF och den Etiopiska armén. Något har gått hemskt fel. Vi har planerat sedan tidigare att omedelbart överlämna oss till den etiopiska armén om vi stöter på dem. Men det är svårt att tala genom kulorna. Vi flyr genom buskaget, så fort vi når öppen terräng och får kontakt med etiopiska soldater slutar de genast att skjuta mot ONLF. Vi hade tagit av oss tröjorna för att visa att vi var vita och när vi kom ut ur buskarna arresterade de oss. Jag vill tacka professionaliteten hos Etiopiens väpnade styrkor för att jag är vid liv i dag."

Nyheter24 har förgäves sökt Maria Hamilton, presskontakt på Lundin Oil, för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!