Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. På torsdagen inleddes rättegången om förtal mot "Anna".
Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. På torsdagen inleddes rättegången om förtal mot "Anna". - Foto: Hans T Dahlskog/SCANPIX

Rättegången mot "Anna" fick avbrytas

"Anna" anmälde en våldtäkt på sin semester men står nu själv åtalad för förtal.


Detta har hänt

När svenska Anna besökte turistparadiset Samos 2008  med sina väninnor väntade hon sig en drömsemester. Men resultatet blev något helt annat. Hon blev i stället misshandlad, bortförd och våldtagen.

Förövaren greps och häktades och Anna fördes till Sverige där hon undersöktes på sjukhus. Men grekiska myndigheter tror inte på Annas historia, trots läkarintyg.

Det brutala övergreppet ägde rum under kompisarnas sista kväll på ön. De besökte en restaurang och plötsligt upplever Anna att hon drogades. En man erbjuder sig att hjälpa sällskapet tillbaka till hotellet. Väl framme vid hotellet tvingar han in Anna tillbaka till bilen, varpå han kör henne till sin bostad. Där våldtog han henne.

Mannen häktades och greps men 2009 fick Anna reda på att mannen frigetts. Anna tvingades betala 1 200 kronor för rättegångskostnader.

Nu åtalas svenskan för förtal. Enligt grekiska myndigheter har hon ljugit om incidenten för att få ut skadestånd.

På torsdagen inleddes rättegången mot svenska "Anna" i Grekland. Fallet har väckt stor uppmärksamhet då hon under sin semester på den grekiska ön Samos anmälde en våldtäkt men nu själv står inför rätta åtalad för förtal.

– Vi tycker att det är viktigt att kvinnan får en rättslig prövning. Just nu har vi ingen formell roll men självklart följer vi fortfarande ärendet och är närvarande vid rättegång, säger André Mkandawire, på Utrikesdepartementets presstjänst, till Nyheter24.

Enligt juridiska experter har de grekiska myndigheterna behandlat fallet på ett märkligt sätt. Och när rättegången drog igång på torsdagen tog det inte lång tid innan den fick avbrytas. Som enda svenska journalister på plats fick TV4:s reporterteam radera inspelat material från rättegången.

- Rättegången avbröts och sedan gick beväpnade poliser genom vår utrustning. Åklagaren tog beslut om att allt ljud skulle raderas och det gjorde vi i närvaro av en polisman, säger Jimmy Roos, reporter, till Nyhetskanalen.

Av rädsla är inte "Anna" på plats nere i Grekland då hon tror att grekisk polis kommer att gripa henne. Hon har tidigare berättat att hon mår dåligt av händelsen och lider av stressrelaterade sjukdomar och tidvis är hon sjukskriven. Från UD:s sida kan man än så länge inte göra så mycket mer än att avvakta rättegången.

– Det blir svårt för oss att gå in och föregripa en rättslig prövning. Vi har inte de befogenheterna, säger André Mkandawire till Nyheter24.

/
/
/
UD
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.