Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättegången mot "Anna" fick avbrytas

- 08/12/2011, 15:16 -
Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. På torsdagen inleddes rättegången om förtal mot "Anna".

Det var här, på ön Samos, som kvinnan våldtogs och misshandlades. På torsdagen inleddes rättegången om förtal mot "Anna".

Hans T Dahlskog/SCANPIX

"Anna" anmälde en våldtäkt på sin semester men står nu själv åtalad för förtal.

På torsdagen inleddes rättegången mot svenska "Anna" i Grekland. Fallet har väckt stor uppmärksamhet då hon under sin semester på den grekiska ön Samos anmälde en våldtäkt men nu själv står inför rätta åtalad för förtal.

– Vi tycker att det är viktigt att kvinnan får en rättslig prövning. Just nu har vi ingen formell roll men självklart följer vi fortfarande ärendet och är närvarande vid rättegång, säger André Mkandawire, på Utrikesdepartementets presstjänst, till Nyheter24.

Enligt juridiska experter har de grekiska myndigheterna behandlat fallet på ett märkligt sätt. Och när rättegången drog igång på torsdagen tog det inte lång tid innan den fick avbrytas. Som enda svenska journalister på plats fick TV4:s reporterteam radera inspelat material från rättegången.

- Rättegången avbröts och sedan gick beväpnade poliser genom vår utrustning. Åklagaren tog beslut om att allt ljud skulle raderas och det gjorde vi i närvaro av en polisman, säger Jimmy Roos, reporter, till Nyhetskanalen.

Av rädsla är inte "Anna" på plats nere i Grekland då hon tror att grekisk polis kommer att gripa henne. Hon har tidigare berättat att hon mår dåligt av händelsen och lider av stressrelaterade sjukdomar och tidvis är hon sjukskriven. Från UD:s sida kan man än så länge inte göra så mycket mer än att avvakta rättegången.

– Det blir svårt för oss att gå in och föregripa en rättslig prövning. Vi har inte de befogenheterna, säger André Mkandawire till Nyheter24.