Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Färdplan för klimatet klar

- 11/12/2011, 13:53 -

Schalk van Zuydam/AP/Scanpix

Mötet krävde två dygns övertid. Men till slut godkände FN:s klimatmöte i Durban en ny färdplan som innebär att alla stora utsläppsländer ansluter sig till ett gemensamt avtal.

När 194 ska komma överens är det lätt hänt att mötet drar ut på tiden. Men efter många omskrivningar och förändringar blev den nya klimatplanen klar vid femtiden på söndagsmorgonen. Färdplanen innebär att alla stora utsläppsländer av koldioxid skrev under ett gemensamt avtal.

- Vi kom hit med en plan att rädda vår planet för våra barn och barnbarn. Den har vi skrivit under. Vi har skapat historia, sade Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane enligt BBC.

Indien, Kina och USA är de länder som släpper ut allra mest koldioxid och det var laddad stämning mellan EU och Indien under mötet. EU tryckte på för att få igenom färdplanen och Indiens miljöminister Jayanthi Natarajan anklagade EU för hot. Även Kinas chefsdelegat Xie Zhenhua instämde i Indiens kritik. Men till slut kom alltså parterna överens.

– Det här handlar inte om Indien, det handlar om våran planet, sade Natarajan.

Våren 2012 ska en kommitté ta vid som ska arbeta med att ta fram ett nytt förslag till klimatavtal 2015. Det avtalet ska ge effekt 2020 för de stater som skrivit under.