Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nordkorea rasande på sydkoreansk julbelysning

- 11/12/2011, 15:40 -
Sydkoreas jultorn är av metall och ska föreställa julgranar. Tornet på bilden har inget direkt samband med artikeln.

Sydkoreas jultorn är av metall och ska föreställa julgranar. Tornet på bilden har inget direkt samband med artikeln.

Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Nordkorea har varnat Sydkorea för att tända ett 30 meter högt jultorn tre kilometer från gränsen. "Det är psykologisk krigsföring", står det på regeringens hemsida.

Det har länge varit en årlig tradition i Sydkorea att inför julafton tända höga ståltorn formade som julgranar. Men 2003 förbjöds jultornen nära gränsen mot Nordkorea sedan grannlandet protesterat och menat att tornen kan ses från staden Kaesong. Det slutna landet anklagade Sydkorea för att sprida det kristna budskapet till invånarna i Nordkorea, skriver BBC.

Under de senaste åren har dock relationen mellan länderna försämrats. Och förra året tände Sydkorea ett 30 meter högt torn bara tre kilometer från gränsen, övervakat av militären. I år planerar Sydkorea att tända tre torn längs den nordkoreanska gränsen. Något som fått Nordkorea att rasa och anklaga Sydkorea för psykologisk krigsföring. Tänds tornen hotar Nordkorea med "oväntade konsekvenser".

Sydkorea räds dock inte grannlandets hot. Myndigheterna säger i ett officiellt uttalande att tornen kommer att tändas den 23 december. Under 15 dagar ska tornen lysa och militär kommer att bevaka platserna.

Relationen mellan länderna har varit ansträngd i flera månader. Sydkorea har tidigare anklagat Nordkorea för att ha sänkt ett sydkoreanskt krigsfartyg 2010 där 46 män dog.