Söndag 9 Maj
Stockholm

Nätgiganterna gaddar ihop sig - för att stoppa lag

Jimmy Wales kan tänka sig att stänga ner Wikipedia som protest om lagförslagen genomförs.
Jimmy Wales kan tänka sig att stänga ner Wikipedia som protest om lagförslagen genomförs. Foto: Kirsty Wigglesworth/SCANPIX

Internetjättar som YouTube, eBay, Twitter och Wikipedia har skrivit ett öppet brev till den amerikanska kongressen. Brevet gäller det eventuella införandet av två nya internetlagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Storsajter som YouTube, eBay, Twitter och Wikipedia har vädjat till den amerikanska kongressen att tänka om innan de inför två nya internetlagar. I brevet menar undertecknarna att de två lagarförslagen "Stop Online Piracy Act- SOPA" och "Protect IP Act" riskerar att allvarligt förändra internet.

Bland de 17 undertecknarna finns Jimmy Wales, grundaren av Wikipedia. Han har i ett uttalande sagt att han kan tänka sig att stänga ner hela den engelska delen av Wikipedia för att understryka konsekvenserna av lagförslagen. Undertecknarna menar att om lagförslagen genomförs skulle amerikanska myndigheter kunna övervaka nätet i väldigt stor skala. Kritiker menar att övervakningen kommer att likna den som redan finns i Kina och Iran.

Förespråkarna av lagförslagen menar att olaglig fildelning kostar enskilda företag väldigt stora summor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela