Kim Jong-Un tillsammans med militära och politiska ledare.
1 av 2
Kim Jong-Un tillsammans med militära och politiska ledare. - Foto: AP / SCANPIX
Hundratusentals människor samlades i huvudstaden Pyongyang för att hedra Kim Jong-Il och hylla Kim Jong-Un.
2 av 2
Hundratusentals människor samlades i huvudstaden Pyongyang för att hedra Kim Jong-Il och hylla Kim Jong-Un. - Foto: AP / SCANPIX

Nordkorea: Kim Jong-Un utsedd som ny ledare

Efter två veckors landssorg och ett sista farväl av Nordkoreas ledare Kim Jong-Il utsågs hans son Kim Jong-Un officiellt till efterträdare.


Hundratusentals människor samlades på torsdagen på Kim Il-Sung-torget i huvudstaden Pyongyang för att bevittna när Kim Jong-Un officiellt utsågs till högsta ledare över det styrande arbetarpartiet, militären och det nordkoreanska folket, rapporterar The Guardian.

I samband med offentliggörandet av Kim Jong-Ils efterträdare samlades människor för andra dagen i rad i huvudstaden och höll en minuts tystnad för att hedra den avlidne ledaren.

- Det faktum att han fullt ut löste successionsfrågan är kamrat Kom Jong-Ils allra ädlaste åstadkommande, sade Kim Yong-nam, landets ceremoniella ledare.

Medlemmar från partiet, parlamentet och regeringen måste nu godkänna Kim Jong-Un som landets nya ledare. Men det är endast en formalitet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.