Tisdag 15 Jun
Stockholm

Etiopien slår tillbaka mot kritiken

Etiopiens regering riktar hård kritik mot människorättsorganisationer som kritiserat domen mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps i Ogaden

Martin Schibbye och Johan Persson åkte till området Ogaden i Etiopien som länge kantats av stridigheter och ligger på gränsen till Somalia.

Bland annat härjades området av krig 1977-1978 då somaliska trupper invaderade. En gerillastrid förs också från området mot den etiopiska regeringen via rörelsen ONLF, Ogadens nationella befrielsefront. Schibbye och Persson följde organisationen, som är terrorstämplad i Etiopien, över gränsen.

Mycket kritik har riktats mot utrikesminister Carl Bildts agerande, bland annat för att Sverige av många inte anses ha gjort tillräckligt för att omgående få journalisterna släppta.

I kölvattnet av detta har Bildt dessutom kritiserats för sitt tidigare engagemang i Lundin Petroleum (numera Lundin Oil), vars affärer Schibbye och Persson skulle bevaka när de greps.

Under rättegången har det konstaterats att åklagaren manipulerat visst bevismaterial.

På onsdagen den 21 december dömdes svenskarna på samtliga åtalspunkter (både stöd till terrorism och illegal inresa i landet). Påföljden meddelades den 27 december och straffet fastställdes till 11 års fängelse.

Domen mot de svenska journalisterna har mötts av massiv kritik och flera människorättsorganisationer har krävt att svenskarna ska släppas fria. Men nu slår Etiopiens regering tillbaka mot kritiken. Regeringen menar att det är "hyckleri" att fördöma domen.

"Kravet att ansvar är lämpligt och naturligt i Amerika eller Europa men fel, till och med olagligt, i utvecklingsvärlden är ett klassiskt fall av det hyckleri som är notoriskt för dessa människorättsorganisationer. De hävdar ofta att journalister och i synnerhet västerländska journalister bör vara immuna mot alla konsekvenser av illegala handlingar så länge de begås i Afrika”, skriver det etiopiska utrikesdepartementet.

Samtidigt ansluter den norska mediejätten Schibsted till debatten och menar att den svenska och norska regeringen bör skärpa tonen mot Etiopien. I ett brev till utrikesminister Carl Bildt och hans norska kollega Jonas  Gahr  Störe skriver flera toppar inom Schibsted att hot om minskat bistånd bör användas som medel för att få svenskarna fria, skriver Aftenposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela