Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

22-åring såg man drunkna – stal hans cykel

- 06/01/2012, 20:21 -
Mannen drunknade här i Leeds-Liverpoolkanalen.

Mannen drunknade här i Leeds-Liverpoolkanalen.

FAKSIMIL FRÅN YOUTUBE.COM

Den 22-årige mannen såg hur 51-åriga Michael Houghton låg livlös i Leeds-Liverpoolkanalen. Men istället för att hjälpa till stal han Houghtons cykel och lämnade platsen.

Den 30 juli förra året var den pensionerade affärsmannen Michael Houghton på väg hem till sin familj i West Yorks, Leeds. Men när han kom till gångstigen bredvid Leeds-Liverpool kanalen i Leeds föll han av cykeln och landade i vattnet där han blev liggande livlös.
Strax därefter gick en 22-årig man förbi platsen och fick syn på Michael i vattnet. Men istället för att hjälpa honom upp stal 22-åringen Houghtons cykel och lämnade honom hjälplös.

Omkring tio minuter senare anlände en annan man till platsen och drog upp Houghton ur vattnet. Trots första hjälpen och intensiv läkarvård dog 51-åringen efter tre dagar på sjukhus. Fallet har väckt stor ilska i Leeds och en domstol dömde 22-åringen till fängelse i fyra månader för stöld. Ett straff polisutredarna inte var nöjda med.

– Hade det funnits ett straff för att inte vara en god samarit, som det finns i Frankrike, så hade han dömts för det, säger inspektör Martin Hepworth till The Telegraph.

Efter att ha stulit cykeln trampade 22-åringen hem för att söka efter cykelns värde på internet, visar polisutredningen. I rätten förklarade han dock att han var på väg att larma, men att batterierna på telefonen var slut.

– Jag är ingen tjuv. Jag hittade en cykel och jag såg inte kroppen som låg i vattnet förrän jag suttit mig på cykeln, sade han i rätten.