Tisdag 22 Jun
Stockholm

Hackare tar dina filer och ger tillbaka dem mot lösensumma

Säkerhetsexperter varnar för nya varianter av så kallade ransomtrojaner. Med hjälp av trojanerna låser hackare dina filer och kräver pengar för att återställa dem igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ransomtrojaner förvränger och krypterar filer för att sedan erbjuda en lösning på problemet mot att offret betalar. Trojanerna har använts av hackare länge, men nu varnar säkerhetsexperter från företaget BitDefender för en ny typ av trojan vid namn Trojan Crypt VB.U, det skriver Tech World.

När trojanen väl tagit sig in i sitt offers datorsystem krypterar den alla filer och gör de oläsbara. Därefter erbjuds användaren en provversion av ett program som sägs ska låsa upp filerna igen. Provversionen hjälper till att låsa upp ett fåtal filer, men för att få loss alla tvingas användaren att betala för att få tillgång till hela programmet. Pengar som går rakt in i de nätkriminellas fickor.

Andra typer av ransomtrojaner låser hela Windows och lurar användaren att skicka betal-sms eller ringa ett dyrt samtal till Microsoft som hackarna kopplar vidare till ett billigare nät i ett annat land för att tjäna pengar genom så kallad stopping.

Enligt experterna använder sig hackarna oftast av en relativt enkelt kryptering som är lätt att knäcka för en datorkunnig. Men för de allra flesta innebär datorintrånget att man tvingas betala för att få tillbaka sina filer.
Tech World menar att den här typen av attacker kommer att bli allt vanligare i framtiden. Bara de senaste månaderna har flera trojaner som angriper mobila system, som till exempel Android, upptäckts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela