Söndag 18 Apr
Stockholm

Kinesiska arbetare i lönebråk - hotar med kollektivt självmord

300 fabriksarbetare på en av Foxconns fabriker i Kina hotade med självmord på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
FOXCONN

Företaget Foxconn är världens största elektroniktillverkare och underleverantör till de flesta av världens ledande elektronikföretag. De har 13 fabriker i Kina, uppdelat på nio städer, och planerar att bygga flera till.

Under 2010 uppmärksammade företaget sedan minst 14 anställda på en och samma fabrik tagit livet av sig på grund av de arbetsförhållanden som rådde och de extremt låga löner som betalades ut. Efter de många självmorden höjde Foxconn lönerna och satte upp skyddsnät runt fabrikerna för att hoppare inte skulle kunna ta sitt liv.

Flera personer ska även ha avlidit i Foxconns fabriker på grund av att de arbetat ihjäl sig.

Företaget omsatte under 2010 närmare 60 miljarder dollar och har ungefär en miljon anställda.

Läs mer.

Självmorden på de oerhörda kinesiska fabriker i Kina som företaget Foxconn driver, med så många som en miljon arbetare på samma arbetsplas, har varit omtalade flera gånger.

Nu ser det ut att eskalera ytteraligare sedan över 300 arbetare häromdagen hotat att ta livet av sig.

Löner och arbetsvillkor har tidigare uppgetts vara orsaken och utpekade företag som Apple, Sony, HP och Microsoft har efter påtryckningar tvingats korrigera lönerna för att de kinesiska arbetarna för att de inte ska begå självmord.

Även i detta fall är det ett lönebråk som ligger bakom. De Foxconnanställda sägs ha fått blankt nej när de krävt löneförhöjning och fått svaret att de ska säga upp sig eller fortsätta med samma lön som innan. Då samlades 300 av dem i desperation på ett av fabrikens tak, redo att begå kollektivt självmord om de inte fick sina krav igenom, uppger Huffington Post som tagit del av uppgifterna via ett flertal regimkritiska kinesiska sajter.

Foxconn har än så länge vägrat att kommentera uppgifterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela