Thailand är sedan länge ett populärt resmål för många svenskar. Men för flera slutar det i brottslighet och fängelse.
1 av 2
Thailand är sedan länge ett populärt resmål för många svenskar. Men för flera slutar det i brottslighet och fängelse. - Foto: Vincent Yu / AP
Den 26-årige svensken greps i torsdags med 4,75 gram kristalliserat metamfetamin, som i Thailand går under namnet "ya ice".
2 av 2
Den 26-årige svensken greps i torsdags med 4,75 gram kristalliserat metamfetamin, som i Thailand går under namnet "ya ice". - Foto: Guillermo Arias / AP

26-årig svensk häktad i Thailand - riskerar 20 års fängelse

Svensken riskerar 20 års fängelse för narkotikaförsäljning - och situationen för fängslade svenskar i Thailand är svår.


"Likadant i grannländerna"

Bloggaren och journalisten Jan Källman har även bevakat händelser i Thailands grannländer. Exempelvis har Laos, Kambodja och Vietnamn blivit allt mer populära resmål för européer i takt med att Thailand blivit mer exploaterat.

– Det ser likadant ut där, säger han om situationen i fängelserna där.

PATTAYA. En 26-årig svensk man häktades i lördags misstänkt för narkotikaförsäljning i den thailändska semesterorten Pattaya. Brottet kan ge upp till 20 års fängelse.

26-åringen greps på torsdagen med 4,75 gram så kallat "ya ice" (kristalliserat metamfetamin), uppger frilansjournalisten Jan Källman i sin blogg. Gripandet bekräftas för Nyheter24 av UD men där vill de i övrigt inte ge några detaljer i nuläget.

Sedan tidigare sitter ett tiotal svenskar fängslade i Thailand.

– Det är en lista som uppdateras några gånger om året, men i slutet av 2011 var det elva svenskar som var fängslade där, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Enligt honom är situationen i de thailändska fängelserna "lite olika beroende på var man sitter".

Jan Källman är verksam i Thailands huvudstad Bangkok och har själv besökt flera thailändska fängelser. Han menar att skillnaderna mellan att sitta i fängelse i Sverige och i Thailand är som natt och dag.

– Det går inte att jämföra, det är som nutid jämfört med medeltid, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det största problemet är att fängelserna är alldeles för överbefolkade.

"Småbrott går alltid att muta sig ifrån"

Det handlar främst om narkotikainnehav och narkotikasmuggling bland brotten som svenskar åkt dit för i landet som blivit så populärt för semesterfirare. Numera sitter dock flera svenskar i fängelse i landet även för mord och olika typer av barnsexbrott.

Korruptionen är också mycket utbredd och bland de som varit i Thailand är det "allmänt känt" att man kan köpa sig fri. Men det är en sanning med modifikation, menar Jan Källman.

– Det går till en viss gräns, ja. Småbrott går alltid att muta sig från, det är aldrig någon som åker dit för fortkörning eller rattfylla. Om man väl åkt dit kan man, om man har pengar, få en anständig tillvaro i fängelset, säger han.

Thailand bestämmer när en svensk kan bli utlämnad

Det finns flera exempel på när fängslade svenskar lämnats ut från Thailand till Sverige och fått sitta av sitt straff här hemma, exempelvis med den så kallade "diplomatdottern" som lämnades ut efter fyra år i thailändskt fängelse.

– Det finns ett avtal mellan Sverige och Thailand men det är ingen rättighet att få sitta av straffet hemma i Sverige. Man måste ändå sitta här en tid och det är thailändarna som bestämmer när man blir utlämnad, säger Jan Källman.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.